News

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre vaccinarea împotriva coronavirusului: „Nu putem introduce obligativitatea”

03.06.2020 | 22:25
Ministrul Sanatatii Nelu Tataru despre vaccinarea impotriva coronavirusului Nu putem introduce obligativitatea
Când va fi limitată pandemia în România. Anunțul lui Nelu Tătaru dă speranțe Sursa foto: Inquam Photos/George Călin
ADVERTISEMENT

Chiar dacă este adeptul schemei vaccinării obligatorie, măsură pe care o consideră esențială pentru păstrarea stării de sănătate a populației întregii țări, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru are o poziție diferită când vine vorba despre COVID-19. Potrivit acestuia, un eventual vaccin împotriva bolii care a provocat peste 6.500.000 de cazuri la nivel mondial ar trebui recomandat și nu impus, cum se întâmplă în cazul celui antigripal.

Nelu Tătaru susține că vaccinul anti-COVID 19 nu ar trebui să fie obligatoriu

Având în vedere nenumăratele zvonuri și fake news-uri care se răspândesc zi de zi în spațiul public, o astfel de măsură nu ar face decât să sporească teama populației, susține ministrul Sănătății. În plus, odată dezvoltat, vaccinul anti-COVID 19 ar trebui să treacă printr-un amplu proces de testare înainte să devină obligatoriu.

ADVERTISEMENT

Nu îl vom avea, însă, mai devreme de sfârșitul anului viitor, având în vedere că această boală ridică în continuare nenumărate semne de întrebare. Se declară, totuși, un aprig susținător al vaccinării obligatorii împotriva bolilor care nu mai au necunoscute pentru omenire.

Declarațiile ministrului Sănătății despre obligativitatea vaccinării anti-COVID

Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece și prin al doilea. Suntem o rată dintre noi care se imunizează. Imunizarea noastră se poate face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne. Deocamdată, vaccinul nu-l avem.

ADVERTISEMENT

Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor. Dacă privim acest lucru, posibilitatea ca, odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an și jumătate după, nu știu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu. Ca și vaccinul antigripal, ca și vaccinul anti-COVID, le recomand.

Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel național, pe care le luăm din copilărie, pentru acelea aș face vaccinare obligatorie. Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de testare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil.

ADVERTISEMENT

Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală. Acolo sunt perfect de acord. Dacă ne uităm în urmă, unde tot ce a însemnat vaccin a început să capete și un curent antivaccinist – nu sunt de acord.

Tot ce a însemnat vaccinarea obligatorie pentru bolile pe care le știm, sunt total de acord. Am putut vedea în ultima perioadă, mai ales după prima perioadă de relaxare, un curent destul de important și o mediatizare destul de importantă.

ADVERTISEMENT

Ce pot să spun e că vaccinarea obligatorie, cea pe care o știm, este absolut necesară în construirea unei stări de sănătate a nației noastre. Tot ce înseamnă contrariul nu le văd decât că pe niște interese de a destabiliza, nu neapărat interese medicale care să aibă un suport științific.

Uitați-vă în plan mondial, ne bucurăm că am eradicat o maladie. Gândiți-vă că ne întoarcem în timp, la reapariția maladiei într-o anumită populație, fără posibilitatea acestor vaccinuri. Unei persoane care se opune vaccinării i-aș explica foarte clar ce înseamnă să se joace cu viața unui copil, cu o patologie pe care nu o poate controla. Argumentele pe care le pot da ca medic și ca parte umană sunt cele care poate nu-i vor schimba atitudinea, dar îl vor face să se gândească un pic”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.

ADVERTISEMENT