News

Ministrul Sănătății, noi detalii despre obligativitatea certificatului verde pentru medici: ”Vom organiza dezbatere publică”

Cseke Attila a oferit noi informații despre obligativitatea certificatului verde pentru medici și restul personalului medical.
05.10.2021 | 10:11
Ministrul Sanatatii noi detalii despre obligativitatea certificatului verde pentru medici Vom organiza dezbatere publica
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății, Cseke Attila, a spus luni seară, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria, că va exista o dezbatere publică pe tema proiectului care îi obligă pe medici și restul cadrelor să dețină certificatul verde covid.

Prin certificatul verde, cadrele medicale vor demonstra că s-au vaccinat anti-Covid, că au trecut prin infecția cu coronavirus și că sunt testate negativ.

ADVERTISEMENT

Cseke Attila: ”Dacă sunt modificări de făcut, le vom face, dacă nu, vom porni procedura de avizare interministerială”

Referitor la ultimul aspect, testarea s-ar putea face din banii proprii. Cseke Attila a mai spus că dezbaterea publică pe seama proiectului a fost solicitată.

”Acest proiect legislativ a fost pus în dezbatere acum o săptămână. Conform legii, cel puţin zece zile trebuie să stea în transparenţă decizională şi vom respecta acest termen.

ADVERTISEMENT

Au fost, din câte ştiu, mai multe solicitări pentru o dezbatere publică şi vom organiza şi dezbaterea publică, după care vom trage concluziile.

Dacă sunt modificări de făcut, le vom face, dacă nu, vom porni procedura de avizare interministerială”, a declarat Cseke Attila la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Cseke Attila a reamintit și ce măsuri s-au luat în alte țări față de cadrele medicale care au refuzat imunizarea. De altfel, el a spus că Ministerul Muncii intenţionează să implementeze măsuri similare.

”Din punctul meu de vedere – şi o susţin acest punct de vedere şi atunci când nu o să exercit această funcţie interimară, de ministru al Sănătăţii – medicina nu se face prin punerea mâinii.

ADVERTISEMENT

Medicina se bazează pe ştiinţă medicală, pe crezul în tehnologie medicală, în medicamente, inclusiv în vaccinări. Acest lucru se învaţă la universităţile de medicină şi farmacie. (…)

Aţi văzut exemple în alte state, aţi văzut că în alte state numărul persoanelor vaccinate în acest domeniu este mai ridicat decât la noi şi aţi văzut şi exemple în care unele state, la un moment dat, au şi desfăcut contracte de muncă”, a mai spus ministrul, aflat pe poziție interimară.

Alte categorii profesionale care ar putea fi obligate să se vaccineze

O altă categorie profesională căreia i s-ar putea impune, de asemenea, deținerea certificatului verde, ar fi angajații din sistemul de asistenţă socială. Și ei s-ar putea testa cu bani din propriul buzunar dacă se vor opune imunizării sau dacă nu vor avea un act medical care să ateste contraindicația la vaccin, a anunțat  ministrul muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan.

”Am propus, ca Minister al Muncii, ca personalul angajat din sistemul de asistenţă socială, public sau privat, să prezinte, dacă interacţionează cu beneficiari, o dovadă fie a vaccinării, fie a trecerii prin boală, fie o contraindicaţie de la medicul de familie.

Dacă nu doresc să se vaccineze, fără să aibă contraindicaţii de la medicul de familie, atunci testarea se realizează pe banii angajaţilor. E o propunere pe care noi am făcut-o cu un singur raţionament, şi anume apărarea sănătăţii persoanelor care se află în situaţii dificile.

Vorbim de copii, persoane cu dizabilităţi şi vârstnici. Mai mult decât atât, în sistemul de stat, statul plăteşte oameni ca persoanele acestea să fie sprijinite. Ar fi o lipsă de responsabilitate din partea noastră ca tocmai oameni care sunt plătiţi de stat să aibă grijă de sănătatea beneficiarilor să fie cei care îi pun pericol.

Am primit comentarii de la Ministerul Justiţiei că ar fi nevoie de un proiect de lege şi atunci am transformat Ordonanţa de Urgenţă în proiect de lege şi aici avem nişte rigori de timp pe care trebuie să le respectăm: un număr de zile în transparenţă pentru ca, apoi, să fie adoptat de Guvern”, a precizat, zilele trecute, Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă la sediul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

ADVERTISEMENT