News

Oficial! Vlad Voiculescu, demis! Florin Cîțu este ministrul interimar al Sănătății. Care este prima decizie luată de premier

14.04.2021 | 21:57
Oficial Vlad Voiculescu demis Florin Citu este ministrul interimar al Sanatatii Care este prima decizie luata de premier
ADVERTISEMENT

Primul-ministru Florin Cîțu a decis să-l elibereze din funcția de ministru al Sănătății pe Vlad Voiculescu, în urma unei discuții pe care premierul a avut-o cu vicepremierul Dan Barna, președintele USR. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare.


Ordinul privind noile criterii de carantinare, semnat de Moldovan, a fost revocat

UPDATE, ora 21:50/ Ordinul privind noile criterii de carantinare, asumat de fostul secretar de stat al Ministerului Sănătății, Andreea Moldovan, a fost revocat, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu a preluat în această seară interimatul la Sănătate. Acesta ar fi anulat ordinul după întâlnirea pe care a avut-o miercuri seară, la Guvern, cu secretarii de stat din Ministerul Sănătății.


Scandal în coaliție. Decizie neașteptată a liderilor USR PLUS

UPDATE, ORA 20:10/ Liderii alianţei USR PLUS au luat o nouă decizie controversată. Miniștrii alianței nu vor participa la ședințele de Guvern cât timp Florin Cîţu este prim-ministru. Hotărarea a fost luată miercuri seara de liderii acestei alianţe, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Informaţia privind boicotul şedinţelor de Guvern conduse de Florin Cîţu a venit practic în acelaşi timp cu informaţia că actualul premier a preluat interimatul la Ministerul Sănătăţii. Alianţa USR PLUS are un vicepremier, Dan Barna, şi cinci miniştri titulari de portofolii: Stelian Ion (Justiţie), Claudiu Năsui (Economie), Cătălin Drulă (Transporturi), Cristian Ghinea (Investiţii şi Proiecte Europene) și Ciprian Teleman (Cercetare, Inovare, Digitalizare).


Florin Cîțu, ministru interimar la Sănătate

UPDATE, ora 19:10/ Prim-ministrul a ținut miercuri seară un scurt discurs în care a anunțat că președintele a acceptat numirea premierului în funcția de ministru interimar la Sănătate.

ADVERTISEMENT

”Dimineață am trimis președintelui decretul de numire interimară la Ministerul Sănătății a domnului Barna. Având în vedere refuzul lui Dan Barna, am înaintat președintelui o nouă propunere, în persoana mea. Această propunere a fost acceptată. O să preiau interimatul până când colegii de coaliție vor face o propunere”, a declarat premierul.

„Am avut deja o discuție în minister și mâine voi avea o discuție cu DSP-urile. Rămâne un obiectiv pentru noi să gestionăm această perioadă dificilă”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor: ”Florin Cîţu are susţinerea noastră în continuare”

UPDATE, ora 19:00/ Vicepremierul Kelemen Hunor ”cere maturitate” din partea coaliției de guvernare. Acesta a declarat miercuri că partidul său îl susține pe Florin Cîțu. Declarația liderului UDMR vine în contextul în care formațiunea USR PLUS a anunțat că și-a retras sprijinul politic pentru Florin Cîțu, după demiterea lui Vlad Voiculescu.

„Florin Cîţu are susţinerea noastră în continuare, a condus cu responsabilitate şi cu multă empatie Guvernul, până acum, şi sunt convins că va avea această posibilitate să conducă mai departe Guvernul.

Trebuie să trecem peste această situaţie. Da, pentru toată lumea este o situaţie nedorită, dar nu se pune problema să ne gândim la schimbarea primului ministru, să reluăm discuţiile, să aruncăm ţara într-o instabilitate politică şi nu putem transmite nici cetăţenilor, nici societăţii la modul general, dar nici partenerilor noştri externi că nu suntem în stare să gestionăm o situaţie politică şi permanentă. Ne întoarcem într-o criză politică, nu este de acceptat”, a declarat liderul UDMR pentru Agerpres.

 „Este nevoie de maturitate şi nu trebuie să punem condiţii unii altora, fiindcă remanierea e treaba prim-ministrului şi el, când face o astfel de remaniere, anunţă remanierea şi Guvernul trebuie să meargă mai departe. Deci, din acest punct de vedere, eu apelez la responsabilitatea colegilor noştri şi la o discuţie calmă în coaliţie în zilele următoare”, a adăugat vicepremierul.

USR PLUS cere ca Florin Cîțu să fie înlocuit și a mers la şedinţa coaliţiei chiar cu propunerea ca premierul să fie schimbat de Ludovic Orban. Aceasta ar fi o condiţie pentru ca actuala formulă de guvernare să fie menţinută, conform România Liberă.


Președintele României intervine în conflictul dintre PNL și USR PLUS

UPDATE, ora 16:50/ Klaus Iohannis i-a convocat, joi, 14 aprilie, la discuţii pe liderii formaţiunilor din Coaliţiei de guvernare. Președintele intervine astfel în scandalul dintre PNL şi USR PLUS, conform Antena 3.

În urma demiterii ministrului Vlad Voiculescu şi a secretarului de stat Andreea Moldovan de către premierul Florin Cîţu, mai mulţi lideri de la USR PLUS, printre care și Dacian Cioloș, au cerut, miercuri, înlocuirea premierului Cîţu.


Claudiu Năsui: ”Cei care vor suferi sunt tot românii care plătesc 10% din orice leu muncit pentru sănătate”

UPDATE, ora 16:45/ Ministrul economiei, Claudiu Năsui, consideră că demiterea lui Vlad Voiculescu este o victorie a „mafiei din sistemul de sănătate”. Acesta consideră că momentul ”zero” a fost cel în care fostul ministru a publicat toate datele despre centrele de vaccinare.

”Înainte să îl judecăm pe Vlad pentru «lipsa de comunicare», haideți să vedem ce a declanșat linșajul mediatic, și aici nu acuz media, ci pe cei din afara lor, care găsesc în televizor o tribună de la care își promovează interesele. Momentul zero a fost transparentizarea punctelor de vaccinare. Acelea la care aveau acces doar conectații și familiile lor. Justiția a zis deja că inițiații au sărit peste rând. Bătându-și joc de toți românii. De oamenii care au înțeles perfect că trebuie să se vaccineze, vor să se vaccineze și nu au unde”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

”Mafia din sănătate a câștigat și azi. A câștigat pe linie toate luptele, nu ne mirăm. Presiunea infernală la care a fost supus Vlad Voiculescu a fost făcută de acest sistem, care, vă zic din proprie experiență, se urcă pe cadavre să rămână mufat la banii din taxele și impozitele plătite de fiecare om care lucrează în România. Bani ai nimănui, bani dați sub semnături din acest sistem grotesc”, consideră Claudiu Năsui.

În final, Năsui afirmă că cei care vor pierde în cele din urmă sunt cetățenii ”care plătesc 10% din fiecare leu muncit”

„Doamnelor și domnilor, votanți ai coaliției sau nu, este de neînchipuit cât de greu e să faci reformă în acest stat. Vlad a încercat și, din păcate, s-a văzut în scurtă vreme înlăturat. În final cei care vor suferi sunt tot românii care plătesc 10% din orice leu muncit pentru sănătate (iar asta pe lângă alte taxe care ajung tot în sistemul de sănătate de stat) și vor primi fix „serviciile” pe care le tot primesc de 30 de ani”, a scris Năsui.


Rareș Bogdan: ”Este exclus un guvern minoritar sau o alianță cu PSD”

UPDATE, ORA 16:00/ Rareș Bogdan exclude varianta în care se destramă coaliția de guvernare. Prim-vicepreședintele PNL a confirmat faptul că Florin Cîțu are toată susținerea liberalilor.

„Este nevoie de responsabilitate, de eliminarea orgoliilor. E nevoie să se înțeleagă că PNL e un partid responsabil. În ultimele săptămâni unii au uitat și nu au privit pe deplin ce înseamnă funcția de premier. Florin Cîțu se bucură în continuare de susținera noastră”, a precizat europarlamentarul.

Prim-vicepreşedinte PNL a explicat într-o intervenție la Digi 24 că premierul României se bucură de sprijinul PNL în toate deciziile pe care le ia și că acesta a fost pus într-o postură unică.

”Să vină un ministru să înceapă o conferință de presă și să vorbească în paralel cu premierul. De asemenea, o decizie nu poate fi aflată din monitorul oficial. Noi am discutat luni și a fost o discuție în cadrul coaliției cu privire la nemulțumiri care au existat la adresa lui Vlad Voiculescu și la Andreea Moldovan. Din păcate a venit această acțiune ieri seară a fost pus premierul într-o poziție dificilă”, a relatat Rareș Bogdan.

”Nu cred că USR-PLUS stă într-un om”

Rareș Bogdan a transmis că înțelege ”jocul politic” al celor de USR PLUS, dar crede că o să primeze ”maturitatea și echilibrul”.

”Este exclus un guvern minoritar și o alianță cu PSD. Mergem înainte cu coaliția”, a concluzionat Rareș Bogdan intervenția la postul Digi24.


Dan Barna: premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea USR PLUS

UPDATE, ora 15:17 / Vicepremierul Dan Barna a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR-PLUS, după ce acesta l-a revocat din funcţie, în mod unilateral, pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

De asemenea, acesta face un apel la colegii din coaliție, PNL și UDMR, pentru a-i retrage sprijinul politic premierului Cîțu. Despre primul ministru, Barna spune că a dovedit ”imaturitate politică”.

”Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional.

A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune.

Anunțul din această dimineață legat de preluarea de către mine a interimatului, fără consultarea mea. E o decizie care confirmă iar imaturitate. Am discutat cu președintele României și vom găsi o soluție.

Cerem o întâlnire de urgență a coaliției pentru a avea un dialog responsabil cu președinții Orban și Kelemen Hunor pentru a discuta retragerea sprijinului politic premierului Cîțu. I se reproșează lui Vlad Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut nici un moment sub control.

Campania de vaccinare e direct sub controlul premierului și suntem pe locul 25 din 27 în UE, în ciuda unui start bun. USR PLUS rămâne asumat pe responsabilitatea de a face reforme. Vom avea o discuție în coaliție astăzi pentru a vedea cum continuăm, a declarat Barna.


Ludovic Orban: ”PNL îl sprijină pe Florin Cîțu”

UPDATE, ora 14:24 / Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că este de acord cu decizia premierului Florin Cîțu de a-l schimba din funcție pe ministrul Vlad Voiculescu.

De asemenea, întrebat despre viitorul coaliției, liderul liberal a spus că în acest moment nu există decât o unică soluție de guvernare: în alianță cu USR PLUS.

Cât despre posibiltatea de retragere a lui Florin Cîțu din fruntea Executivului, liderul PNL, Ludovic Orban, spune că nu se pune problema.

”Este obligația constituțională a premierului de a veghea la buna guvernare. Punerea în practică a programului de Guvernare chiar  și prin schimbarea unui ministru este de înțeles.

Pentru PNL, nu există o altă soluție politică de Guvernare decât actuala coaliție. Această decizie a premierului este una care nu are nicio legătură cu decizia noastră politică de a menține actuala coaliție.

Este o decizie care urmărește ca la Ministerul Sănătății, unul dintre cele mai importante, tot USR PLUS să desemneze un ministru care să gestioneze cu responsabilitate funcția și care să aibă capacitatea să gestioneze lupta cu pandemia.

În ceea ce ne privește pe noi, îl susținem în acest demers pe domnul Florin Cîțu și considerăm că este mai importantă pentru România buna guvernare, decât situația unui ministru.

Schimbarea premierului nu poate fi decisă decât tot de coaliție. Noi, PNL, am analizat această candidatură, l-am sprijinit și îl vom sprijini în continuare pe domnul Florin Cîțu”, a spus Orban.


UPDATE, ora 14:13 / Co-președintele AUR, George Simion, a anunțat că partidul pe care îl conduce este dispus să voteze un alt ministru al Sănătăţii, dar din afara arcului guvernamental, care să fie specialist şi să vină din zona ”sănătății naţionale”.

”AUR doreşte să anunţe că este dispus să voteze un alt ministru al Sănătăţii, care să vină din afara arcului guvernamental, AUR este dispus să voteze un ministru al Sănătăţii care să fie într-adevăr specialist şi să vină din zona sănătăţii naţionale”, a declarat George Simion la o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.


Florin Cîțu, prima reacție după demiterea lui Vlad Voiculescu

UPDATE, ora 13:04 / Premierul Florin Cîțu a susținut o scurtă declarație la Palatul Victoria în care a explicat demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății. Acesta a spus că ​l-a demis pe ministru pentru că în lupta cu pandemia este nevoie de încredere în instituțiile statului.

”România trece printr-o perioadă dificilă în lupta cu pandemia. Lupta a întins la maximum resursele statului. Ca să ducem la capăt lupta, mereu am spus că e nevoie de încredere în instituțiile statului

Pentru a mă asigura că încrederea în instituțiile statului rămâne, am decis să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătății. Eu cred în continuare în această coaliție

Vreau să îi asigur pe români că eu cred cu tărie în această coaliție de guvernare, pentru că s-a constituit ca urmare a votului românilor, în jurul unor valori, unor idei, și nu în jurul unor persoane

Vă doresc tuturor sănătate și trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes. De aceea vă îndemn pe toți să vă înregistrați pe platforma de vaccinare”, a spus premierul.


Președintele Klaus Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu

UPDATE, ora 12:39 / La mai puțin de o oră după ce a primit documentele privind revocarea din funcție a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, șeful statului a semnat decretul, anunță Administrația Prezidențială.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 aprilie 2021, decretul de revocare din funcția de membru al Guvernului a domnului Vlad Vasile Voiculescu, ministrul sănătății”, se arată în comunicat.


Știrea inițială, ora 11:13 / Motivul demiterii ar fi fost publicarea unui ordin de ministru în Monitorul Oficial prin care au fost revizuite criteriile după care se iau deciziile de carantinare a localităților, fără ca prevederile acestuia să fie cunoscute de către șeful Guvernului.

Anunțul privind demiterea lui Vlad Voiculescu a fost făcut chiar de către premierul Cîțu care a precizat că a trimis președintelui decizia de revocare.

Odată cu ministrul Voiculescu, a fost demisă și Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, a precizat Florin Cîțu pe pagina de Facebook a Guvernului.

La discuțiile de la Palatul Victoria dintre Cîțu și Barna au participat și secretarii de stat Andreea Moldovan și Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Liderul deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că Biroul Național al partidului său se va reuni astăzi în ședință, el menționând și faptul că este posibil să fie luată în calcul și varianta ieșirii de la guvernare.

Știre în curs de actualizare.

ADVERTISEMENT