Sebastian Burduja a admis că, după 1989, România nu a mai investit în energie, motiv pentru care este la mâna divinității și a naturii în ceea ce privește producția de energie.
Ministrul Energiei a precizat că situația începe să se amelioreze datorită investițiilor din ultima vreme și că, după decenii, va fi realizat unul dintre cele mai importante proiecte din energia românească.
„În energie e jale, dar e tot mai puțină jale și tot mai multă speranță pe baza unor investiții. Noi într-un an și aproape șase luni de mandat am reușit să atragem undeva la vreo 14 miliarde de euro, bani gratis, bani nerambursabili. Fonduri europene, PNRR, Fondul pentru modernizare.
Din păcate, apropo de faptul că suntem nevoiți să importăm energie, România nu a investit în sectorul energetic. Noi trăim de pe urma muncii generațiilor dinainte de ‘89, care au făcut hidrocentrale, au pus bazele programului nuclear românesc. Unitatea 1 a fost finalizată, pusă în funcțiune, în ‘97, Unitatea 2 în 2007. Vineri, am semnat Unitățile 3 și 4. După decenii se vor realiza.
Dar, din păcate, față de ‘89, noi avem jumătate din capacitatea de producție în bandă și atunci suntem la mâna lui Dumnezeu. Dacă bate vântul, cum e astăzi, e ceva mai bine. Dacă nu bate vântul sau nu avem apă…
Acum se produc, exact când vorbim noi, 2.100 de MW din centralele eoliene. Importăm încă 1.100 MW pentru că e un consum destul de mare opt mii și ceva.
De ce? Pentru că nu am investit în sectorul energetic deci n-am investit în mari capacități de producție a energiei electrice. Din contra, am închis capacități. Pe cărbune și pe gaz”, a explicat Sebastian Burduja la FANATIK.RO.
Totuși, ministrul Energiei este optimist în ceea ce privește viitorul sectorului energetic. Liberalul a dat exemplul mai multor parcuri solare sau eoliene puse recent în funcțiune, profitând de noile tehnologii.
„Acum sunt tehnologii noi față de acum 30-40 de ani. Avem parcuri solare, contracte semnate de mine, de echipa mea la finalul anului trecut. Pe 29 decembrie, noi am plecat la 4 dimineața din minister că trebuia să le închidem. Și deja am început să le punem în funcțiune.
Vă dau un exemplu: la Sălaj parc solar, 50 MW cu stocare în baterii 20 MW/h. Deci un proiect foarte frumos pus în funcțiune, livrează energie. La Medgidia, Romcim a făcut un parc eolian lângă o capacitate de producție, 30 de MW. Mulți ani România nu a mai pus în funcțiune parcuri eoliene, am început să le vedem.
Am sădit, începem să culegem roadele și peste un an, doi, trei, nu contează că nu va mai fi probabil Sebastian Burduja la Ministerul Energiei, dar aceste lucruri se vor face pentru țara asta. Asta e cea mai mare conștiință împăcată”, a mai spus Sebastian Burduja în cadrul emisiunii TATULICI la FANATIK.