Sport

Ministrul Sportului insistă cu respectarea “Legii Novak”! Amenzi record anunţate pentru cluburi

Ministrul Sportului insistă pentru respectarea "Legii Novak" în toate sporturile de echipă susţinute de bani publici. Amenzi record anunţate, dar rămâne de văzut cum se aplică.
08.02.2023 | 20:05
Ministrul Sportului insista cu respectarea Legii Novak Amenzi record anuntate pentru cluburi
Ministrul Sportului insistă cu respectarea "Legii Novak"! Amenzi record anunţate în handbal. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ordinul 500/2022 continuă să agite apele în sportul românesc. Eduard Novak a emis în luna iunie a anului trecut Ordinul prin care formaţiile din sporturile de echipă trebuie să aibă în componenţă 40% sportivi români.

Ministrul Sportului insistă cu respectarea “Legii Novak”!

Deşi a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 8 iulie 2022, Ordinul ministrului Novak a avut o implementare deficitară. Formaţiile din SuperLiga nu au ţinut cont de “legea Novak” în timp ce la handbal unele cluburi au încălcat-o cu bună ştiinţă, asumându-şi amenzile de 3000 de lei/meci.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cluburile nu au mai plătit nimic după ce au câştigat apelul făcut la sancţiunile primite. Însă, ministrul Sportului nu renunţă şi susţine că toate echipele sportive trebuie să ţină cont de acest Ordin, altfel amenzile vor fi usturătoare.

Amenzi de 30.000 de lei pe meci pentru nerespectarea Ordinului: “N-am intervenit agresiv în deciziile cluburilor încă din momentul promulgării. Însă mulți au ignorat-o”

Din informaţiile FANATIK, cel puţin la nivel teoretic, amenzile din handbal pentru nerespectarea acestei legi pornesc de la 15.000 de lei/meci şi ajung, progresiv la 30.000 de lei/meci, pentru cluburile care încalcă acest principiu.

ADVERTISEMENT

Conform ministrului, echipele trebuie să respecte Ordinul 500/2002 începând din luna februarie, altfel riscă sancţiuni drastice, însă rămâne de văzut dacă de această dată implementarea se va dovedi mai eficientă:

“Cu siguranță că vrem să se respecte această “lege 40”, cum i se zice. I-am dat și un răgaz, n-am intervenit agresiv în deciziile cluburilor încă din momentul promulgării. Însă mulți au ignorat-o.

ADVERTISEMENT

“Legea va trebui respectată cât de curând, din februarie”

Tocmai pentru acest lucru am crescut amenzile de la 3000 de lei, la 30.000 de lei. Adică de 10 ori. Începem cât de curând să acționăm și ne dorim ca acest 40% să fie respectat.

Vorbesc de acest 40% pentru sportivii noștri, copiii noștri, care ar trebui să aibă loc în echipe, în jocuri. Să poată juca, să poată crește și să se dezvolte. Legea va trebui respectată cât de curând, din februarie”, a spus Eduard Novak pentru Gsp în finalul lunii ianuarie.

ADVERTISEMENT

Cinci jucători la fotbal şi trei la handbal, în permanenţă pe teren!

Ministrul a ţinut să lămurească acuzele că acest ordin ar avea un caracter discriminatoriu, spunând că există o iniţiativă legislativă similară în alte ţări, precum Franţa sau Italia:

“În plus, contrar unor opinii din spațiul public, ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene, nu încalcă libera circulație prevăzută la art. 45 TFUE și prin urmare nu este una discriminatorie! Putem vedea și exemple din Franța, Italia și alte țări care au aplicat măsuri similare, iar acolo nu a spus nimeni că e discriminare”, a fost mesajul ministrului.

În handbal, trei jucători din România trebuie să fie în permanenţă pe teren în competiţiile interne pentru a fi respectat Ordinul de ministru. Însă, rămâne de văzut dacă de această dată acest ordin va fi implementat la sânge, într-un cadru clar.

“Se aprobă Instrucțiunile de stabilire a participării sportivilor de performanță români, la nivel de seniori și tineret, într-o pondere de minimum 40% din totalul de sportivi participanți la competițiile sportive naționale oficiale, la sporturile de echipă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”, Articolul 1 din Ordinul 500/2002

  • 30.000 de lei este amenda maximă pentru nerespectarea “Legii Novak”
  • 40% trebuie să fie procentul jucătorilor români într-o echipă 
ADVERTISEMENT