News

Ministrul Stelian Ion, anunț după ce Guvernul a desființat SIIJ. Cum comentează decizia

18.02.2021 | 20:00
Ministrul Stelian Ion anunt dupa ce Guvernul a desfiintat SIIJ Cum comenteaza decizia
Ministrul Justiţiei, despre clasarea dosarului 10 august. ”Am în lucru o sesizare la Inspecţia Judiciară”. Foto: Inquam / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Stelian Ion a comentat informația momentului, după ce Guvernul a desființat SIIJ într-o ședință joi, 18 februarie.

Ministrul Justiției Stelian Ion a anunțat că se va prezenta la ședințele Comisiilor juridice ale Parlamentului și va aduce argumente pentru ca legea să fie aprobată.

ADVERTISEMENT

Acest lucru s-a întâmplat cu toate că CSM a acordat un aviz negativ asupra acestui proiect, lucru remarcat și de ministrul Stelian Ion.

Guvernul a desființat SIIJ

„Este un moment de normalitate. Varianta pe care am propus-o a fost aceea de revenire a situației dinainte de atacurile aduse de PSD la Justiție, în sensul în care dosarele care sunt acum în soluționare la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție vor fi trimise către unitățile de parchet, după specializare.

ADVERTISEMENT

Dacă este vorba de fapte care țin de criminalitate organizată vor fi trimise la DIICOT, dacă este vorba de fapte de corupție vor fi trimise la DNA, dacă este vorba de alte fapte dosarele vor fi trimise la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau la parchetele de pe lângă curțile de apel. Actele, măsurile procesuale, renunțările, clasările, trimiterile în judecată care nu au fost supuse încă unui control, realizat de procurorii de la SIIJ, vor fi supuse controlului de către procurorul-general din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ”, a declarat Stelian Ion.

Totodată ministrul Stelian Ion a comentat avizul negativ dat de CSM asupra proiectului. „Inițial, CSM a fost împotriva înființării, acum în mod paradoxal pare a fi împotriva desființării. Spun paradoxal, în realitate dacă veți citi conținutul avizului negativ din partea CSM veți observa că de fapt nu este un aviz negativ referitor la măsura în sine a desființării SIIJ. În niciun paragraf nu se regăsește vreun elogiu sau vreo apreciere la activitatea SIIJ, dimpotrivă este criticată această activitate.

ADVERTISEMENT

Ce s-a solicitat însă la pachet cu desființarea SIIJ au fost niște garanții suplimentare de care ar avea nevoie magistrații pentru a-și desfășura activitatea în mod independent. Aceste așa-zise garanții sunt de fapt niște imunități suplimentare, cu care nu suntem de acord”, a adăugat ministrul.

Stelian Ion a precizat că aceasta e forma ideală a proiectului care ar trebui adoptată de proiect.

ADVERTISEMENT

„Acest proiect este cea mai bună variantă. Mă voi prezenta la ședințele Comisiilor Juridice și voi explica cu toate argumentele și am certitudinea că vom găsi o soluție pentru a desființa secția specială, care are zilele numărate”, a concluzionat Ion conform cotidianul.ro.

ADVERTISEMENT