News

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat când încep lucrările la modernizarea Gării de Nord. Nu va fi gata până la Euro 2020

13.09.2019 | 19:16
Ministrul Transporturilor Razvan Cuc a anuntat cand incep lucrarile la modernizarea Garii de Nord Nu va fi gata pana la Euro 2020
Ministrul Transporturilor a anunțat că încep lucrările de modernizare la Gara de Nord *foto: economica.net

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, a anunțat vineri că Gara de Nord din București va fi modernizată de la sfârșitul lunii octombrie. Lucrările la Gară vor dura doi ani iar investiția va fi făcută din fonduri europene. Astfel, cea mai importantă gară din București nu va fi gata până la startul Europeanului din 2020, când România va găzdui patru meciuri în cadrul competiției europene de fotbal.

Ministrul Transporturilor anunță când începe modernizarea Gării de Nord

Răzvan Cuc susține că modernizarea Gării de Nord face parte dintr-un proiect mai larg: „Este un proiect ambiţios. Valoarea este undeva la 100 de milioane (de euro – n.r.). (…) O să se facă o sistematizare la fel cum este, probabil, în toate aeroporturile şi toate gările moderne din capitalele Uniunii Europene. Aşa cum trebuie să fie şi Bucureştiul o capitală modernă, cu o Gară de Nord modernă”, a declarat ministrul Transporturilor.

Același Cuc declara însă în luna iunie, în timpul unei vizite în județul Arad, că lucrările de modernizare ale Gării de Nord din Bucureşti vor fi executate înainte de începerea Campionatului European de Fotbal de anul viitor, iar ulterior obiectivul va fi supus unor lucrări mai ample: „Modernizarea va fi una de amploare, dar cu siguranţă în prima parte vom face o modernizare care să se finalizeze până la începerea campionatului. Acolo trebuie regândit totul, un concept nou”, declara atunci ministrul Răzvan Cuc, care a apreciat că şantierul primei etape de modernizări va fi finalizat până la începerea campionatului.

Ministrul Transporturilor a anunțat că încep lucrările de modernizare la Gara de Nord
Ministrul Transporturilor a anunțat că încep lucrările de modernizare la Gara de Nord *foto: digi24.ro

Modernizarea Gării de Nord face parte din planul pentru Euro 2020

Gara de Nord este un adevărat monument istoric al Bucureștiului. Piatra de temelie a gării a fost pusă în 1868, în prezența regelui Carol I și a fost inaugurate la 13 septembrie 1872. Prima rută care a mers pe Gara de Nord a fost linia feroviară Roman – Galați – București – Pitești.

Revenind la zilele noastre, proiectul privind modernizarea Gării de Nord face parte dintr-un plan mai larg de refacere a liniei feroviare în Capitală, cu ocazia Euro 2020. În acest sens au început lucrările și la tunelul care va trece peste DN1 în dreptul Aeroportului Otopeni și prin care va trece trenul de la Aeroport la gară. Cu toate acestea, noua linie feroviară a fost amplu contestată de către localnici.