News

Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să evite vacanţele în Austria. Daniel Cadariu propune alte destinaţii pentru schi

Cel mai dur atac al unui ministru din Guvernul Ciucă, împotriva Austriei. Daniel Cadariu îi îndeamnă pe români să boicoteze staţiune austriece de schi
07.12.2022 | 16:07
Ministrul Turismului ii indeamna pe romani sa evite vacantele in Austria Daniel Cadariu propune alte destinatii pentru schi
Ministrul Turismului propune boicotarea vacanţelor în Austria Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernanţii români au început să boicoteze deja Austria, deşi mai este o zi până la şedinţa Consiliului JAI, în care se va da votul pentru cooptarea Ronâniei în Spaţiul Schengen. Astfel, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, îi îndeamnă pe români să aleagă alte destinaţii pentru schi, în detrimentul Austriei.

Doar 30.000 de austrieci au sosit în România în 2023

Austria era una dintre cele mai populare destinaţii de schi ale românilor. Chiar şi în condiţiile de restricţii de iarna trecută, aproape 300.000 de români au fost la schi în Austria, număr de aproape opt ori mai mare decât cel al turisştilor austrieci care vin în vacanţă în România.

ADVERTISEMENT

Miercuri, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a avut o luare de poziţie foarte dură la adresa Austriei, din cauză că guvernanţii acestei ţări se opun cooptării ţării noastre în Spaţiul Schengen.

“Media numărului de turiști români în Austria este de 370.000. Anul trecut au fost doar 290.000, dar vorbim de un an cu restricții. Prin comparație, numărul de turiști care vin din Austria în România nu se depășește bariera de 40.000. Anul acesta, potrivit statisticilor din primele 10 luni, din cei 1,3 milioane de turiști străini, doar 30.000 sunt din Austria.

ADVERTISEMENT

E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a spus ministrul Cadariu, într-o intervenţie la Digi 24.

El a calificat drept de neînțeles atitudinea guvernului austriac, care se opune aderării României la Schengen, considerând că guvernul de la Viena nu a venit nici cu argumente tehnice şi nici cu o explicație din punct de vedere a unor interese economice.

ADVERTISEMENT

România va cere joi un vot pe aderarea la Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, iar surse guvernamentale afirmă că negocerile pentru acceptare se vor desfăşura până în ultimul moment.

Agenda oficială a Consiliul JAI, din zilele de 8 şi 9 decembrie, cuprinde ca prim punct o discuţie despre Spaţiul Schengen.

ADVERTISEMENT

“Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunţul oficial al Consiliului.

Discuţia va avea loc în componenta Afaceri Interne a întrunirii, alături de o discuţie despre migraţie şi azil, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, abuzuri sexuale asupra copiilor şi rezilienţa infrastructurii critice.

ADVERTISEMENT
Tags: