News

Ministrul Virgil Popescu, anunţ important pentru românii cu facturi mari la energie: ”Oamenii nu vor plăti mai mult, pentru că regularizarea se va face”

În contextul în care din ce în ce mai mulți români au primit recent facturi mari la energie electrică, ministrul energiei, Virgil Popescu, a oferit unele lămuriri.
28.09.2022 | 22:53
Ministrul Virgil Popescu anunt important pentru romanii cu facturi mari la energie Oamenii nu vor plati mai mult pentru ca regularizarea se va face
Virgil Popescu i-a liniștit pe românii care se tem că vor avea facturi mari la energie. Foto: facebook.com/VirgilDPopescu
ADVERTISEMENT

Virgil Popescu a amintit miercuri că OUG 118 a intrat în dezbatere parlamentară după ce marți au fost votate anumite modificări la Senat. Săptămâna viitoare, ordonanța de urgență va ajunge la Camera Deputaților, care este și cameră decizională.

Virgil Popescu îi sfătuiește pe români să dea indexul în fiecare lună

Ministrul energiei a subliniat că în perioada de aplicare a ordonanței vor fi regularizări și că pentru facturare va fi folosit consumul lunii curente. Consumatorii care nu dau indexul lunar vor fi vizați de estimări şi regularizări, astfel că trebuie să se aștepte la facturi mai mari la energia electrică.

ADVERTISEMENT

Totodată, Popescu a spus că ordonanța în vigoare conține calculul în funcție de media consumului din 2021, dar presupune și o recalculare vizavi de consumul curent.

Este destul de greu să emiți facturi personalizate pentru toată populația României. Scopul este de a livra facturile la timp. (…) Dacă am fi avut o digitalizare a contoarelor, ar fi fost mai ușor și nu ar mai fi trebuit să ne punem problema cum citim contoarul.

ADVERTISEMENT

Prima variantă a OUG 118 lua în calcul consumul lunar din cursul lunii. Nu vorbea despre niciun istoric. Iarna trecută au fost probleme cu facturile, din cauza softului.

Apel la calm al ministrului energiei

Acum oamenii nu vor plăti mai mult, pentru că regularizarea se va face. E imposibil de citit 8 milioane de contoare lunar”, a declarat Virgil Popescu miercuri seara, la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Mai departe, ministrul energiei i-a informat pe români că în continuare va exista o estimare de consum, o citire la trei luni și  o regularizare. În ceea ce privește consumul de anul trecut, Virgil Popescu a declarat că el reprezintă un standard pentru estimare folosit pentru a evita greșelile cu estimarea.

Ministrul energiei a mai precizat că nu folosește opțiunea de autocitire și transmitere a consumului, dar și că în anul 2022, românii care consumă mai puțină energie electrică vor avea stornare pe minus la regularizare.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care consumă mai mult de 300 de kilowați, ministrul energiei a completat că au posibilitatea de se muta la un furnizor care are un preț sub 0,80 de bani. În acest caz, consumul nu va mai avea importanță.

Cum sunt calculate facturile

Popescu a transmis că o persoană care consumă 100 de kilowați va plăti până la 0,68 de bani pe kilowat, iar una care consumă până în 300 de kilowați va plăti pentru primii 255 de kilowați 0,80 de bani, în timp ce pentru diferența de la 255 la 300 va fi aplicat prețul de contract.

Cine va consuma mai mult de 300 de kilowați va plăti tot prețul de contract. Conform spuselor ministului energiei, referințele de 100 de kilowați, de 300 de kilowați sau mai mari de 300 de kilowați se referă la media consumului din 2021, conform OUG din prezent.

Astfel, cei care au consumat 100, 300 sau mai mult de 300 de kwh în 2021 trebuie să știe că așa vor fi facturați până la regularizarea de la 1 februarie, conform legii.

ADVERTISEMENT