News

Cât de ușor pot cumpăra minorii petarde și explozibili de pe internet! Ce arsenal de luptă se află la un singur click

Cât de ușor pot cumpăra minorii petarde și explozibili de pe internet! La un singur click distanță, micuții pot achiziționa un adevărat arsenal de luptă. Autoritățile nu se omoară cu firea pentru a stopa fenomenul
18.12.2021 | 12:02
Cat de usor pot cumpara minorii petarde si explozibili de pe internet Ce arsenal de lupta se afla la un singur click
ADVERTISEMENT

Apropierea sărbătorilor de iarnă propune ca de fiecare dată adevărate bombardamente printre blocuri și o întrecere a autorităților în a se face că nu văd și nu aud. În tot acest timp, spun oamenii, Poliția Locală se ocupă de altceva, în timp ce echipajele secțiilor se mulțumesc să patruleze fără să încerce măcar să oprească nebunia.

Piețele bucureștene, dar și din alte orașe mari au fost luate cu asalt de vânzători ambulanți gata oricând să îți propună o afacere pirotehnică. Petarde, bombe, rachete și artificii de luminează întreg cerul se vând la liber chiar sub ochii polițiștilor. Mai mult decât atât, internetul a devenit raiul acestor comercianți.

ADVERTISEMENT

Cât de ușor pot cumpăra minorii petarde și explozibili din mediul online!

Așa cum Piața Obor este Mecca celor care vând astfel de produse, mediul online a devenit și el un paradis pentru cei implicați în domeniu. Fără să fie controlați o clipă, fără ca cineva să le ceară socoteală, aceștia vând la liber un adevărat arsenal de luptă.

Principalele site-uri de vânzări sunt pline de asemenea oferte în ciuda eforturilor care se fac pe platforme pentru a le elimina. Oamenii găsesc întotdeauna modalități de a vinde explozibili. De obicei schimbă textul sau fotografiile și se folosesc de tot felul de subterfugii.

ADVERTISEMENT

Alții, mai curajoși, n-au mai ezitat și au lansat chiar și propriile site-uri prin care anunță produsele pe care le au la vânzare. Este nevoie de un simplu card pentru a achiziționa petardele, dar mulți oferă coletul și cu plata ramburs.
Cum pachetele pot fi livrate și către minori, atunci afacerea este aproape încheiată fără prea mare bătaie de cap.

Cum au trecut Inspectoratul Teritorial de Muncă și Poliția Municipiului București peste Primăria Sectorului 6 în privința pocnitorilor

Interesant este că primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu a dorit interzicerea comercializării acestor produse pe aria pe care o conduce. Acesta a anunțat că Primăria a decis să nu autorizeze pe nimeni pentru că „pocnitorile produc un mare disconfort populației și aceste manifestări nu au nimic în comun cu tradiționalul”. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit de nicio culoare cu cea din târg. Mai ales când în târg Poliția se ocupă cu regulile.

ADVERTISEMENT

„Aflu că Inspectoratul Teritorial de Muncă și Poliția Municipiului București au avizat așa ceva în Sectorul 6. Eu nu știu cum aceste instituții și-au permis să dea un astfel de aviz pentru depozitarea și comercializarea unor astfel de produse într-o baracă dintr-o parcare. Din punctul meu de vedere este vorba despre inconștiență, pericolul este evident.

M-aș fi așteptat ca după nenorociri precum Colectiv să fie mai atente. Pentru că nu avem atribuții să o închidem (doar poliția națională are) am dispus Politiei Locale să supravegheze acea locație non-stop și să strângă dovezi dacă vor comercializa minorilor astfel de produse, pentru a le prezenta Primăriei Generale (Poliția Municipiului București și-a dat avizul!) și Poliției MAI.

ADVERTISEMENT

Din câte am înțeles alte primării de Sector au dat autorizații pentru așa ceva”, a ținut să explice întreaga situație primarul Ciprian Ciucu

Bilanț negru la ultimul Revelion: 82 de răniți de petarde și artificii

Folosite neautorizat, artificiile şi petardele au băgat direct în spital peste 80 de români la ultimul Revelion. Mai mult decât atât, pompierii au avut și ei o noapte grea după ce s-au luptat din greu cu incendiile provocate de pocnitori.

De remarcat că vorbim despre o scădere a numărului de răniți. De obicei, în noaptea dintre ani, ajungeau în unitățile medicale peste 130 de români care aveau nevoie de intervenție urgentă.

Într-o singură noapte, pompierii din întreaga țară au mers să stingă 28 de incendii provocate de artificii dar, totalul caselor şi anexelor care au luat foc a fost de 263.

Ce amenzi riscă cei care folosesc petarde interzise

Potrivit legislației în vigoare, doar persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot utiliza anumite articole pirotehnice, respectiv doar pe cele ce prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil.Cei de la avocatnet.ro spun că persoanele care nu respectă regulile privind deținerea și utilizarea articolelor pirotehnice pot fi sancționate cu amenzi de până la 7.500 de lei.

Celelalte categorii de materiale pirotehnice, respectiv cele ce fac parte din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, pot fi folosite doar de către pirotehnicieni și numai în scopul pentru care sunt destinate. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 95/2011, în aceste categorii se încadrează și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.

ADVERTISEMENT