News

Minorii consumatori de droguri ar putea fi trimiși la închisoare. Terapia și consilierea, înlocuite de gratii și cătușe

PSD a inițiat un proiect de lege care se referă explicit la pedepsirea penală a consumului de droguri în rândul minorilor.
17.11.2022 | 14:21
Minorii consumatori de droguri ar putea fi trimisi la inchisoare Terapia si consilierea inlocuite de gratii si catuse
Parlamentarii vor să pedepsească inclusiv consumatorii de droguri minori/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Amenințarea cu închisoarea pare a fi singura modalitate pe care parlamentarii o iau în calcul pentru reducerea consumului de droguri. După ce un grup de liberali a inițiat un proiect de lege care înăsprea pedepsele pentru consumatori, PSD vrea să trimită la închisoare adolescenții care cad victime drogurilor.

Incriminare explicită a consumului de droguri la minori

În condițiile în care din ce în ce mai multe țări reduc sau elimină cu totul pedepsele pentru consumatorii de droguri pe baza faptului că aceștia sunt mai degrabă victime decât infractori, România pare să meargă în direcția opusă, preferând pedepsirea lor în detrimentul identificării unor metode de ajutorare și de reducere a riscurilor.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent exemplu este un proiect de lege inițiat de către deputații PSD Dan-Constantin Șlincu și Laura Vicol, aceasta din urmă fiind și președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților. Alți 58 de parlamentari social-democrați și-au pus semnăturile de susținere a inițiativei legislative.

Țintele proiectului nu sunt doar consumatorii de droguri în general, ci minorii care consumă droguri, în special. „Stimate colege şi stimaţi colegi vă rog să ne sprijiniţi pentru promovarea acestei iniţiativei legislative prin care să actualizăm lista cu toate substanţele psihoactive care au apărut în ultimii ani pentru a le putea interzice de la comercializare şi consum, să incriminăm consumul de droguri şi etnobotanice şi în rândul minorilor”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Astfel, consumul de droguri în rândul minorilor nu va mai fi considerat o problemă socială care necesită implicarea deopotrivă a familiei și a statului, prin servicii de terapie și consiliere, ci una de ordine publică, cu adolescenți care riscă să înfunde pușcăriile, mai ales dacă au ajuns dependenți de droguri.

Un infractor în fiecare clasă de liceu

Proiectul prevede ca, în cazul celor cu vârste între 14 și 18 ani, dacă sunt surprinși pentru prima dată consumând droguri, să se dispună o măsură educativă neprivativă de libertate din lista celor prevăzute în Codul Penal: stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămână, asistarea zilnică. În caz de recidivă, proiectul prevede închisoare de la 3 luni la un an sau amendă. Pedeapsa cu închisoarea poate fi executată fie într-un centru educativ, fie într-unul de detenție.

ADVERTISEMENT

Măsura este justificată de inițiatori prin faptul că așa-numitele „etnobotanice” continuă să fie utilizate pe scară largă în pofida acțiunilor de combatere întreprinse de autorități întrucât dealerii au găsit metode noi de comercializare a substanțelor interzise. „Dacă nu se intervine din punct de vedere legislativ cu acţiuni de conştientizare, prevenţie, sancţionare şi pedepsire cu închisoarea inclusiv a consumului propriu sau pentru alte persoane a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, atunci va prolifera în continuare traficul şi consumul substanţelor denumite generic etnobotanice”, susțin cei doi inițiatori.

Aceștia invocă statistici aferente anului 2019, potrivit cărora 14% dintre elevi şi studenţi au declarat că au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă, 10% dintre elevi şi studenţi au spus că au consumat droguri cel puţin o dată în ultimul an, iar 7% dintre elevi şi studenţi au susţinut că au consumat droguri cel puţin o dată în ultima lună. Astfel, rezervorul de „pușcăriabili” din tineretul studios al nației este de cel puțin 7%, dacă ar fi adoptat proiectul Șlincu-Vicol, adică măcar un elev din fiecare clasă, la un număr standard de 24 de elevi într-o clasă de liceu.

ADVERTISEMENT

Liberalii, primii care au vrut să trateze dependența cu închisoarea

Tonul campaniei legislative îndreptate împotriva consumatorilor de droguri a fost dat de doi parlamentari PNL, Ioan Cupșa și Laurențiu Leoreanu, care au inițiat un proiect de lege care majora pedepsele atât pentru traficul de droguri, cât și pentru deținere în vederea consumului propriu. Pentru această din ultimă categorie, se propunea dublarea pedepselor, deși pedepsele pentru trafic nu erau majorate în aceeași măsură. Astfel un heroinoman care acum riscă 3 ani de închisoare pe viitor ar putea fi pedepsit cu 7 ani, în timp ce pentru traficantul care i-a vândut heroina pedeapsa s-a mărit de la 7 la 12 ani. Proiectul a trecut deja de Senat și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

Adoptarea proiectului a generat nemulțumiri printre experții în combaterea efectelor consumului de droguri care argumentau că politica de pedepsire a consumatorilor ignoră faptul că aceștia au, de fapt, nevoie de ajutor, pedepsele mari nefăcând altceva decât să amplifice proporțiile flagelului.

Împotriva adoptării legii s-au pronunțat Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, Colegiul Medicilor din România precum și Consiliul Superior al Magistraturii, acesta din urmă arătând că legea contravine viziunii pe care a fost fundamentat noul Cod Penal. „Experiența tuturor statelor europene ne arată că efectul criminalizării și creșterii pedepselor cu închisoarea nu este cel scontat, de diminuare a consumului, ci, dimpotrivă, este însoțit de o creștere a efectelor negative asociate acestui fenomen (infecții cu transmitere parenterală precum HIV și hepatită C, delicvență, ca să nu mai vorbim de pierderile de potențial uman asociate transformării în infractori a unui număr mare de oameni)”, se arăta într-o scrisoare deschisă semnată de Asociația Română de Psihiatrie în luna august.

ADVERTISEMENT