Fotbal international

Miodrag Belodedici le-a povestit totul spaniolilor despre Barcelona – Steaua, finala de la Sevilla: „Nu credeam că avem vreo şansă”

18.05.2020 | 19:28
Miodrag Belodedici lea povestit totul spaniolilor despre Barcelona  Steaua finala de la Sevilla Nu credeam ca avem vreo sansa
ADVERTISEMENT

Au trecut 34 de ani de la finala de la Sevilla, acea seară magică de 7 mai 1986, când Steaua câştiga la lovituri de departajare Cupa Campionilor Europeni în faţa Barcelonei şi ecourile nu s-au stins nici acum.

Miodrag Belodedici a mai câştigat trofeul, tot la lovituri de departajare şi cu Steaua Roşie Belgrad

Fostul fundaş central al Stelei, care avea să mai câştige o dată trofeul, în 1991, în condiţii absolut identice, dar cu Steaua Roşie Belgrad, în finala de la Bari, în faţa lui Marseille, a povestit spaniolilor de la Marca despre acel moment.

ADVERTISEMENT

Belodedici a spus cu sinceritate că nimeni nu avea nici o aşteptare, singurul obiectiv propus fiind să se ajungă în primăvara cupelor europene.

Sistemul de joc al Stelei era 4-4-2

“Nimeni nu-și poate explica cum și de ce, dintr-o dată, o echipă din Est, care nu era prea cunoscută, ajunge în finală și învinge Barcelona la loviturile de departajare.

ADVERTISEMENT
Obiectivul nostru din cupele europene era să trecem de iarnă, să supraviețuim până în primăvară, însă aceste așteptări creșteau de la an la an. Jucam 4-4-2, iar eu eram libero, o poziție care s-a pierdut de-a lungul anilor. Jucam fotbal modern, ne plăcea să pasăm rapid, din una sau două atingeri, și să facem pressing”.

Nu crede că acea performanţă va mai fi repetată vreodată de fotbalul românesc

Belodedici e convins că nu va mai vedea niciodată pe Steaua sau pe Steaua Roşie Belgrad reuşind asemenea performanţe şi consideră că unul din marile secrete ale succesului a fost lipsa de presiune asupra echipei, pentru că nimeni nu se aştepta să se ajungă atât de sus.

“Din nefericire, nu văd cum ar putea câștiga din nou Liga Campionilor. E ceva irepetabil. Secretul nostru era că, în fiecare an, aduceam cei mai buni fotbaliști din România.

Vedetele Barcelonei au fost obosite

Toți voiau să joace la Steaua și erau foarte buni. Duckadam a fost un portar excelent. Bălan și Boloni aveau o experiență mare la mijloc, iar Lăcătuș, pe dreapta, avea viteză și spirit de luptă.
Nu credeam că vom avea vreo șansă să câștigăm. Toată lumea credea că va fi foarte dificil, dar, spre surprinderea noastră, Barcelona nu ne-a pus mari probleme, nu ne-au fost superiori. Victor, Schuster, Archibald, veteranii lor, au obosit cu trecerea timpului, iar cu mai mult curaj puteam câștiga încă din prelungiri”.

Nu poate uita paradele lui Duckadam

Evident, Belo nu are cum să uite cel mai tensionat moment al finalei, seria de lovituri de departajare pentru desemnarea echipei câştigătoare. Când i-a văzut pe cei mai buni jucători ai Stelei la astfel de execuţii ratând nu mai credea că Duckadam va face minuni.

Loviturile de departajare au fost o nebunie! Executanții noștri obișnuiți din România nu au marcat, iar ceilalți au reușit. Duckadam a blocat tot. Ce pot să mai zic? Nu ne venea să credem!

Primirea de la Bucureşti

Sunt amintiri de neuitat, maximul pe care îl poți atinge ca fotbalist, visul tuturor. Îmi aduc aminte că la întoarcerea la București ne așteptau câțiva jurnaliști.

Când am plecat, era întuneric, auzeam doar mii de oameni care au mers 4-5 kilometri până la aeroport pentru a ne felicita. Apoi a venit primirea lui Ceaușescu și a celor mai înalte cadre militare”.