Cum a fugit Belodedici de Ceauşescu: “Le-am spus că merg la o nuntă!”

Alex Bradescu    Silviu Ghering   
in Stiri sportive
01/02/2018, 09:13
Cum a fugit Belodedici de Ceauşescu: “Le-am spus că merg la o nuntă!”

Miodrag Belodedici e singurul fotbalist care a câştigat Cupa Campionilor cu două echipe din Europa de Est, Steaua şi Steaua Roşie Belgrad. A fugit din ţară cu doar câteva luni înainte de Revoluţie şi povesteşte cum a ajuns în Iugoslavia. 

”Nu mi-a plăcut sistemul, că nu aveam niciun viitor ca fotbalist, că nu ştiam că o să vină Revoluţia, că o să plecăm în străinătate. După ce vedeam, toţi jucătorii se retrăgeau când apărea unul mai tânar, mai bun şi după aceea plecau la Steaua Mizil. Nu puteai să îţi cumperi o maşină, un apartament. Iarna, în ’88, m-am hotărât să plec la Steaua Roşie Belgrad. Ştiam ce e acolo. Înainte să plec acasă, am cerut paşaportul, că nu aveam paşapoartele la noi. Le-am spus (n.r. celor de la Steaua) că vreau să mă duc în vacanţă cu mama, în Iugoslavia, că avem un verişor care o să se însoare“, şi-a început povestea Miodrag Belodedici, pentru Telekomsport. 

Miodrag Belodedici, fugă ca-n filme!

Belo se supărase pe oamenii din conducerea Stelei pentru că nu îş lăsaseră să meargă să joace pentru o selecţionată a Europei. Fundaşul a rememorat momentele în care a traversat ilegal graniţa sârbă, împreună cu mama şi sora lui, predându-se apoi autorităţilor din ţara vecină. 

“Supărat puţin şi pe ei, că am fost la un moment dat într-o selecţionată a Europei, s-a făcut o selecţionată cu Anglia şi nu m-au lăsat. Au spus că am timp, sunt tânăr şi nu m-au lăsat. Şi aveam un meci în campionat, care era foarte important, şi atunci m-am supărat. Mi-au dat paşaportul de la club. După 25 decembrie ne-am urcat în maşină eu, cu mama şi cu sora-mea cea mică – a trecut ilegal. Eu cu mama ne-am dus si… Era foarte uşor, că satul meu e la 200 de metri de graniţă.ne-am dus la poliţie, ne-am predat, am cerut azil politic şi ne-au ajutat. Am stat prima dată acolo, la nişte rude. Au rămas şi mama, şi sora cea mică”, a explicat Belodedici. 

 

Ştirea MOMENTULUI

Dică, furios după Astra-FCSB 1-0: “Budescu ar fi bun, dar ce să facem?”

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.