100 ani de Romania

Miodrag Belodedici, singurul fotbalist român cu două Cupe ale Campionilor Europeni câştigate! Video

20.09.2018 | 22:00
Miodrag Belodedici singurul fotbalist roman cu doua Cupe ale Campionilor Europeni castigate Video
Miodrag Belodedici singurul fotbalist român cu două Cupe ale Campionilor Europeni câştigate

Miodrag Belodedici este singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni. În 1991, când a bifat această performanţă, fundaşul român devenea primul jucător care reuşea să cucerească trofeul cu două echipe diferite. Mai mult de cât atât, reuşita venea cu singurele echipe din Estul Europei care au câştigat Cupa Campionilor Europeni.

Născut pe 20 mai 1964, la Socol, Miodrag Belodedici a început să practice fotbalul după ce i-au fost remarcate aptitudinile fizice de profesori, iar prima legitimare a fost la Minerul Moldova Nouă. “Am plecat din comuna Socol, judeţul Caraş-Severin, cu tata pentru a da probă de joc la Minerul Moldova Nouă. Eram în clasa a 8-a şi în aceea zi am făcut un antrenament cu echipa de seniori. În urma probei, cei de acolo mi-au spus să mă prezint la antrenamente, când începe campionatul. Atunci am primit prima legitimaţie de jucător”, şi-a reamintit Miodrag Belodedici primii paşi în fotbal.

Miodrag Belodedici a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni în decurs de cinci ani

În 1981, Miodrag Belodedici ajungea la Luceafărul Bucureşti, centrul care va scoate fotbalişti de marcă pe bandă rulantă în anii ’80. Ion Alecsandrescu, preşedintele Stelei, afla de prestaţiile tânărului fundaş şi îl aducea în Ghencea în 1982. După aproape un an de aşteptare, “Belo” debuta în tricoul roş-albastru, în meciul Steaua Bucureşti – Politehnica Iaşi 1-0 (5 martie 1983). La scurt timp după debut, tânărul fundaş devenea titular, iar suporterii din Ghencea au venit rapid cu porecla “Căprioara din Carpaţi”, datorită înălţimii şi fineţei în joc.

Sezonul 1985-86 i-a adus lui Miodrag Belodedici prima mare performanţă a carierei. Este stagiunea în care Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor, iar fundaşul de 21 de ani era integralist în toate cele nouă meciuri din campania care s-a încheiat cu victoria în faţa Barcelonei, după loviturile de departajare, în finala de la Sevilla. Succesul venea la opt ani de la prima legitimare, la Minerul Moldova Nouă.

Pe 19 decembrie 1988, Miodrag Belodedici decidea să fugă din România în Iugoslavia, unde semna cu Steaua Roşie Belgrad. După un an de suspendare, fundaşul român devenea titular indiscutabil la cea mai iubită echipă din Iugoslavia. La cinci ani distanţă de când câştigase Cupa Campionilor Europeni cu Steaua Bucureşti, Miodrag Belodedici reuşea performanţa şi cu Steaua Roşie Belgrad. Scenariul aproape identic. “Belo” a fost titular în toate cele nouă meciuri, inclusiv finala, iugoslavii au câştigat la penalty-uri finala de la Bari cu Marseille, scor 4-3, însă de această dată. fundaşul român a executat una dintre loviturile de la 11 metri. Până în 1991, niciun fotbalist nu mai câştigase Cupa Campionilor Europeni cu două echipe diferite.

Patru ani în prima ligă din Spania

Războiul din Iugoslavia a făcut ca jucătorii Stelei Roşii Belgrad să plece peste hotare. Miodrag Belodedici a ales Spania, unde a jucat timp de patru ani la Valencia, Valladolid şi Villarreal. În 1996 s-a transferat la Atlante, formaţie din prima ligă a Mexicului, unde a evoluat timp de doi ani. Pe finalul carierei, Miodrag Belodedici s-a întots la Steaua Bucureşti, unde a mai jucat trei sezoane, până în iunie 2001. “Belo” a bifat 55 de meciuri pentru echipa naţională a României, alături de care a participat la Campionatul Mondial din 1994 şi la Campionatele Europene din 1996 şi 2000. Pe lângă cele două Cupe ale Campionilor Europeni, Miodrag Belodedici a mai câştigat Supercupa Europei, în 1987 cu Steaua Bucureşti, şi Cupa Intercontinentală, în 1991 cu Steaua Roşie.