Asteroidul Miorița, primul obiect ceresc geointersector care primește un nume românesc, se apropie de Pământ. Un astronom român oferă detalii despre acest ”actor” aflat în spațiu.
În ultimul deceniu, mai mulți asteroizi descoperiți în spațiu au primit nume românești. Acum, am asistat la o premieră. ”Miorița” a devenit primul asteroid geointersector care primește nume românesc. Vorbim de un obiect stelar care are o orbită care se apropie de cea a Pământului.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Astronomul Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” vine cu informații interesante despre acest nou asteroid recent confirmat.
”Miorița” a fost descoperit încă din 2014 de programul EURONEAR. Acum, după un deceniu, timp în care astronomii s-au asigurat că are o orbită bine determinată, i s-a ales un nume propus de descoperitori.
”Descoperitorii, membri ai programului de observații EURONEAR, au pus și alte nume pe cer, de obicei nume de astronomi vii sau morți, dar data aceasta au ales numele baladei care pică la cam toate examenele de limba română: Miorița”, scrie Șonka.
Același expert român mai spune că asteroidul (622577) Miorița este un unul geointersector, adică are o orbită care se apropie de cea a planetei noastre. Șansele unui impact Miorița-Terra sunt minime.
”Este primul asteroid geointersector care primește nume românesc. Miorița se apropie și de Venus, chiar mai mult decât de Pământ, iar uneori și de Marte. Este cam zburdalnic”, adaugă astronomul.
Din 2011 până în prezent, zeci de asteroizi au primit nume românești. Pe site-ul Observatorului Astronomic este prezentată lista cu câteva zeci de asteroizi descoperiți și denumiți cu nume românești.
Chiar și țara noastră este imortalizată pe cer prin asteroidul (7986) România, cu o mărime între 2 și 5 km. Acesta a primit numele la începutul lunii mai 2012. Mai există și Banat, un asteroid denumit în cinstea unei regiuni de pe continentul european care se află și în țara noastră.