News

Miracole făcute de Iisus în copilărie, apărute într-un papirus descoperit într-o bibliotecă germană: ”Aduce figurinele din lut la viață”

O serie de miracole care au fost făcute de Iisus în copilărie sunt prezentate într-un papirus vechi de 1600 de ani descoperit într-o bibliotecă germană.
19.06.2024 | 21:56
Miracole facute de Iisus in copilarie aparute intrun papirus descoperit intro biblioteca germana Aduce figurinele din lut la viata
Un papirus vechi de 1600 de ani dezvăluie ce miracole a făcut de Iisus în copilărie. Sursa foto: hepta.ro / science.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miracole făcute de Iisus Hristos în copilărie sunt prezentate într-un papirus vechi de 1600 de ani care a fost descoperit recent într-o bibliotecă germană. Ce spun experții.

Un papirus vechi de 1600 de ani dezvăluie miracole făcute de Iisus în copilărie: ”Bate din palmă și aduce figurinele din lut la viață”

Un manuscris descifrat recent, cu o vechime de 1600 de ani, este considerat de experți a fi cea mai veche documentare a copilăriei lui Iisus Hristos. Vorbim de o bucată de papirus care a fost depozitată într-o bibliotecă universitară din Hamburg, Germania.

ADVERTISEMENT

Acesta a stat aici zeci de ani, au anunțat istoricii de la Universitatea Humboldt. Documentul ”a rămas neobservat” până când Dr. Lajos Berkes, de la Institutul German pentru Creștinism și Antichitate de la Universitatea Humboldt din Berlin, și profesorul Gabriel Nocchi Macedo, de la Universitatea din Liege, Belgia, au decis să-l analizeze.

Cei doi l-au studiat și l-au identificat ca fiind cea mai veche copie a ”Evangheliei după Toma”, un document care detaliază copilăria lui Iisus Hristos. Sunt prezentate mai multe întâmplări.

ADVERTISEMENT

Scris în greacă, fragmentul de papirus datează din secolele IV – V. Există și alte copii ale acestei Evanghelii, dar ele sunt mai recente. Bisericile creștine nu au inclus această Evanghelie în Biblie, conform CBS News.

Acest papirus a fost ignorat atât de mult timp întrucât cercetătorii din trecut l-au considerat ”nesemnificativ”, se arată într-un comunicat de presă al experților din Germania. Noua tehnologie i-a ajutat pe Berkes și Macedo să descifreze limba de pe fragment și să o compare cu alte texte creștine timpurii.

ADVERTISEMENT

”Se credea că face parte dintr-un document de zi cu zi, cum ar fi o scrisoare privată sau o listă de cumpărături, pentru că scrisul de mână pare atât destul de dezordonat”, a spus Berkes în comunicatul de presă.

Am observat mai întâi cuvântul Iisus în text. Apoi, comparându-l cu numeroase alte papirusuri digitizate, l-am descifrat literă cu literă și am realizat rapid că nu poate fi un document de zi cu zi”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Unul dintre miracolele pe care Iisus le-a făcut în copilărie: ”În vârstă de 5 ani, Iisus bate din palme și aduce figurinele de lut la viață”

Acest fragment de papirus descrie pe larg un miracol pe care Iisus l-a făcut pe când era copil. În acest manuscris se spune că: ”Iisus se juca în vadul unui pârâu și modelează 12 vrăbii din lut moale.

Când tatăl său, Iosif, îl dojenește și îl întreabă de ce face astfel de lucruri în ziua sfântă de Sabat, copilul Iisus în vârstă de 5 ani bate din palme și aduce figurinele din lut la viață”, se arată în comunicatul Universității Humboldt din Berlin.

ADVERTISEMENT