Sporturi

Miracolul Nole! Djokovic a început sezonul ca jucător “terminat” şi l-a încheiat ca “maşinărie de tenis”

27.11.2018 | 14:15
Miracolul Nole Djokovic a inceput sezonul ca jucator terminat si la incheiat ca masinarie de tenis

Un sezon pe care l-a început înşirând înfrângeri ruşinoase, la Hyeon Chung, Taro Daniel, Benoit Paire, Martin Klizan, sau Marca Cecchinato, a fost terminat en fenfare cu locul 1 ATP şi egalarea lui Roger Federer şi Jimmy Connors la numărul de ani încheiaţi de pe prima poziţie, nu mai puţin de cinci. Doar Pete Sampras are mai mulţi, şase, dar şi americanul este o ţintă la îndemână marelui Novak Djokovic. Sinusoidalul 2018 nu face altceva decât să adauge o frumoasă poveste în cariera sârbului.

La mijlocul lui martie, Novak Djokovic nu mişca în front în duelul cu Benoit Paire. Sârbul, altă dată considerat un zid de netrecut, era năucit de loviturile puternice ale capriciosului francez. Djokovic învins de Paire, la debutul său la Miami. “Francezul era oricum favorit”, concluzionau unii specialişti, care deja vorbeau despre Nole ca despre un “jucător terminat”.

Sezonul 2018 pentru Novak Djokovic: Ciuca bătăilor în prima jumătate a anului

Doar câteva săptămâni mai devreme, Nole cedase la Indian Wells, tot la primul meci pentru el în competiţie, în faţa lui Taro Daniel, jucător din afara primei sute mondiale. 1-6 în setul decisiv. Iar la Australian Open, sârbul fusese eliminat de Hyeon Chung. 0-3 la seturi! Suficiente argumente pentru cei care nu îl plăceau pe Djokovic nici când era aproape invincibil, acuzănd că stilul sârbului este lipsit de spectaculozitate.

“Terminatul” Djokovic nu părea să găsească resurse nici pe zgură, suprafaţă pe care începuse în trecut să se descurce mult mai bine decât în startul carierei. Prima jumătate a lui 2018 nu a oferit nimic. Eliminat de Thiem la Monte Carlo, Nole ajungea la pragul cel mai jos în Spania. Înfrângere în primul tur la Barcelona, în faţa lui Martin Klizan, 140 ATP! Victorie la Madrid cu Nishikori, şi el ieşit din formă, doar pentru un nou eşec apoi, în turul 2, la Kyle Edmund.

Când Nole a fost eliminat de Nadal, în semifinalele de la Roma, criticii se amuzau că asta nici măcar nu mai este o ştire. Ştirea era că Djokovic a legat nişte victorii pentru a ajunge în penultimul act. Cam la fel la Roland Garros, unde Nole a jucat sferturi de finală, dar a fost învins de Marco Cecchinato când tocmai părea că e gata să le dea un răspuns criticilor. Dar răspunsul lui Nole avea să vină. Și de ce manieră!

Sezonul 2018 pentru Novak Djokovic. O mutare șoc înainte de trecerea pe iarbă

Prima decizie a lui Novak Djokovic a fost să se despartă de antrenorul său, Boris Becker. O mutare absolut şocantă la vremea respectivă, dacă ţinem cont că neamţul era chiar omul care îl transformase pe Nole într-o maşinărie de tenis, astfel încât să domine de o manieră atât de categorică sezoanele 2015 şi 2016. Pe colaborarea Becker / Djokovic trebuie insistat. În momentul în care l-a angajat pe fostul elev al lui Ţiriac, la finalul lui 2013, Nole traversa o perioadă de aşa zisă criză. Domina Australian Open, dar se vedea mai mereu învins la celelalte turnee majore. Ultimul Slam în afară de Melbourne venise în 2011. Puţin pentru ceea ce se dorea a fi unul dintre cei mai mari juători ai istoriei.

2014 a fost primul an al colaborării, iar lucrurile au fost departe de a fi perfecte. Djokovic nu a mai câştigat Australian Open, dar în schimb se impunea la Wimbledon. Dar imbatabilul Nole, mașinăria de tenis, era gata să intre în scenă. În anul de grație 2015. Sârbul a jucat în 2015 toate cele patru turnee de Grand Slam! A câștigat 3! Eșecul a venit în ultimul act la Roland Garros, în fața lui Nadal. Niciun jucător din lume nu își poate reproșa că pierde în fața lui Rafa pe zgura de la Paris. E doar parte din firescul lucrurilor.

Dar dominația lui Nole a continuat o perioadă. 2016 a început cu titlu la Australian Open și, poate cel mai important moment al carierei, titlu la Roland Garros! Singurul din carieră! La acel moment, Nole deținea toate cele patru trofee de Grand Slam în același timp! Dovada supremă a jucătorului complet! Dar totul s-a terminat brusc. Problemele la cot și câteva rezultate dezamăgitoare au adus și primele disensiuni în echipa sârbului.

Becker a insistat că operația la cot trebuia făcută cât mai repede, Nole a amânat pe cât posibil. Iar modul în care au evoluat lucrurile păreau să îi dea dreptate neamțului. 2017 fără titlu de Grand Slam. Iar 2018, anul în care a și făcut “o mică intervenție chirurgicală la cot”, așa cum a catalogat-o chiar sârbul, imediat după Australian Open, începuse chiar dezastruos.

Sezonul 2018 pentru Novak Djokovic! O vară de neuitat, cu victorii la Rafa Nadal și Roger Federer

Am insistat pe perioada colaborării Djokovic / Becker pentru a înțelege cu adevărat cât de mare este Djokovic, omul care a avut toate patru turnee de Grand Slam în același timp, dar care ajunsese să fie umilit de jucători din a doua sută mondială. Dar și pentru a înțelege că modul în care Nole a decis să se resusciteze a fost printr-un adevărat șoc. Eliminarea lui Becker din echipă. Marian Vajda a redevenit antrenor principal. La acel moment, Nole era locul 22 ATP.

Relația excelentă cu antrenorul care îl adusese pentru prima dată în postura de lider mondial și starea fizică mult mai bună decât în startul anului s-au văzut imediat. Finala de la turneul de 500 de puncte premergător Wimbledon, pierdută în fața lui Marin Cilic, era deja văzută ca un rezultat foarte bun pentru nivelul lui Nole. A urmat Wimbledon, turneu pe care nu îl mai câștigase din 2015 și nici cel mai înfocat fan al sârbului nu ar fi avut curajul să parieze pe el.

După unul dintre cele mai frumoase meciuri din sezon, întins pe durata a două zile, Djokovic l-a eliminat pe Rafa Nadal pentru a ajunge în finală. Contra lui Kevin Anderson, cel care îl eliminase surprinzător pe Roger Federer. Sud-africanul nu i-a putut sta în cale lui Nole, care arăta din nou a mașinărie de tenis. Titlul cinci la Wimbledon și sârbul le arăta criticilor că rămâne puternic. Când nimeni nu se mai aștepta.

A doua parte a lui 2018 a continuat cu alte rezultate de vis sub îndrumarea lui Vajda. Poate la fel de important ca un Grand Slam a fost titlul de la Cincinnati. Succes cu Federer în finală. Iar Nole a devenit primul jucător cu victorii în toate turneele de Masters din circuit. La US Open a venit și al 15-lea turneu de Grand Slam al carierei. Apoi, alte mastersuri câștigate, la Shanghai și la Paris. Și locul 1 la finalul lui 2018! Cine ar fi crezut în iunie 2018 că s-ar putea ajunge la asta? Nimeni!

Meciurile cu jucătorii NextGen, singura slăbiciune a lui Novak Djokovic

Așa cum s-a întâmplat cu fiecare mașinărie de război de la Ahile încoace, Novak Djokovic a avut și el o slăbiciune în această a doua parte a lui 2018. Sârbul a fost vulnerabil în fața jucătorilor din noua generație. O jumătate de an de vis, în care i-a bătut pe Rafael Nadal și Roger Federer, rivalii tradiționali, și a suferit doar trei înfrângeri. Trei eșecuri neașteptate, la puștii care sunt așteptați să domine tenisul peste câțiva ani: eșec la Stefanos Tsitsipas în Canada, la Karen Khachanov în finala de la Paris și la Alexander Zverev în ultimul act la Turneul Campionilor.