Fotbal international

Mircea Badea, reacție furioasă în scandalul rasismului produs de Colțescu: “O mizerie!”

09.12.2020 | 01:12
Mircea Badea reactie furioasa in scandalul rasismului produs de Coltescu O mizerie
ADVERTISEMENT

Mircea Badea, moderatorul emisiunii “În gura presei”, a comentat scandalul în care arbitrul Sebastian Colțescu este acuzat de rasism. Partida dintre PSG și Istanbul Bașakșehir s-a întrerupt, iar la momentul scrierii știrii, nici nu se reluase încă. Badea cataloghează acest eveniment drept “o mizerie”.

Arbitrul român a pornit unul dintre cele mai importante scandaluri din ultima perioadă în fotbalul european. Acesta a făcut o remarcă considerată drept rasistă pentru că a spus “ăla negru”arătând cu degetul către antrenorul secund de pe banca lui Istanbul Bașakșehir.

ADVERTISEMENT

Presa internațională a taxat dur acest episod, în urma căruia atât jucătorii lui Bașakșehir, cât și adversarii de la Paris Saint Germain au părăsit terenul.

Badea reacție dură la adresa scandalului de rasism iscat de Sebastian Colțescu în Liga Campionilor

“Să citim ce s-a întâmplat. S-a întrerupt meciul, nu s-a mai jucat meciul, un meci de Liga Campionilor, fără niciun fel de miză, că Istanbul Bașakșehir nu există, mă mir că nu era 2-0 în minutul 16.

ADVERTISEMENT

S-au enervat turcii că arbitrul Sebastian Colțescu, român, ar fi folosit un termen rasist la adresa unui jucător. Și au urlat “rasism și au ieșit de pe teren”. Este o dileală totală.

La centru era un român, Ovidiu Hațegan. Colțescu l-a atenționat pe Hațegan că o persoană din staff-ul turce trebuie sancționată. Arbitrul a folosit termenul “negru”.

ADVERTISEMENT

Pe toate agențiile de presă, diseară la CNN sigur cu asta începe buletinul de știri, vă dați seama că numai asta ne lipsea. Numai rasiști numai eram acuma, în rest le-aveam pe toate”, a declarat Mircea Badea în timpul emisiunii din noaptea dinspre marți spre miercuri.

Badea: “Cuvântul negru nu are nimic ofensator”

Să presupunem că asta s-a întâmplat, Colțescu să îi zică lui Hațegan pe cine să atenționeze i-a zis “Uite-l pe ăla negru”. Să identifici pe cineva cu ajutorul rasei nu este cel mai fericit lucru, dar totuși nu mi se pare o tragedie.

ADVERTISEMENT

Cuvântul “negru” nu are nimic ofensator, cum “alb” nu are nimic ofensator, există multe alte cuvinte care sunt ofensatoare, sunt oribile și sunt create cu intenție ofensatoare. Cuvântul “negru” descrie o rasă, cum “galben” descrie o rasă, înveți asta și la școală.

Oamenii sunt la fel, mai diferă între ei prin înălțime, prin culoarea ochilor, prin multe atribute fizice, cât și prin culoarea pielii. Dar ei sunt tot la fel.

Organizația care protestează agresiv împotriva rasismului chiar așa se numește, “Black Lives Matter”, nu se spune “Afro-American Lives Matter”. E ceva greșit în cuvântul “black”? E ceva greșit în a identifica într-o mulțme de cetățeni pe cineva prin rasă? Să zicem că e o inabilitate. 

Atâta garagață pentru nimic, nu există, nu se poate așa ceva. Acum fiind român să fiu și considerat rasist, eu nefiind deloc rasist? Doar pentru că l-a identificat pe unu în repezeală prin “negru”? Nu e nicio tragedie, nu e chiar indicat, dar nu e o dramă.

Între cuvântul “nigger”, care este oribil, jignitor și ofensator și creat intenționat ofensator nu există nicio echivalență cu cuvântul “negru” din limba română. Sper să îi bată cu 4000 la 0 și să dea Mbappe 30 de goluri.

Mie-mi place în Turcia, mie-mi place în Istanbul, pe lângă că nu s-a produs niciun act de rasist, să îmi explice mie un turc despre drepturile omului? Hai mai întâi să vedeți voi cum rezolvați cu femeile și după ajungem și la unul de pe banca de rezerve care a suspinat pentru nimic?

Românii sunt făcuți rasiști acum absolut degeaba, cât despre ministrul turc de externe, du-te și adu un kebap, poate îți mai revii”, a adăugat Badea în timpul emisiunii.

ADVERTISEMENT