News

Cum a apărut numele lui Mircea Băsescu într-un scandal legat de fabrica de armament din Băbeni. O explozie la uzina din Vâlcea a omorât joi 4 oameni

Joi, într-o explozie de la fabrica de armament din Băbeni, 4 persoane și-au pierdut viața în timp ce încercau să dezamorseze o mină. Uzina din Vâlcea fusese implicată acum mai bine de un deceniu într-un scandal major.
18.11.2021 | 18:43
Cum a aparut numele lui Mircea Basescu intrun scandal legat de fabrica de armament din Babeni O explozie la uzina din Valcea a omorat joi 4 oameni
Numele lui Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, a apărut într-un scandal uriaș în 2009
ADVERTISEMENT

O explozie s-a produs, joi, la Uzina Mecanică Băbeni (județul Vâlcea), în momentul în care muncitorii au încercat să dezasambleze un dispozitiv exploziv. Primul bilanț indică patru morți și patru răniți.

”Se intervine cu un echipaj de Descarcerare, un SMURD, două ambulanţe de tip C, două de tip B şi un echipaj ASAS. Deflagraţia nu este urmată de incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu, citat de presă.

ADVERTISEMENT

În 2010, numele fabricii de armament din Băbeni apărea într-un scandal cu conotații internaționale, în care principalul acuzat era omul de afaceri Mircea Băsescu, fratele președintelui de atunci al țării, Traian Băsescu.

”Mircea Băsescu este suspectat de reambalarea unei cantităţi de muniţie veche taiwaneză”

”Un nou scandal care îl vizează pe fratele preşedintelui ţării, Traian Băsescu, a ieşit în prim planul mass-media. Potrivit Mediafax, care citează Taiwan News, în urma apariţiei în presa locale a unor informaţii care fac referire la faptul că s-ar face un trafic de armament vechi către Angola prin intermediul familiei preşedintelui României, Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat că va demara acţiuni judiciare în cazul în care afirmaţiile presei se dovedesc adevărate.

ADVERTISEMENT

Revista Next din Taiwan a relatat că fratele preşedintelui român Traian Băsescu, Mircea Băsescu, este suspectat de reambalarea unei cantităţi de muniţie veche taiwaneză, destinată distrugerii în Bulgaria, şi de vânzarea acesteia către Angola. Peste 8.000 de tone de grenade, mine şi alte tipuri de muniţie veche urmau să fie distruse, din care românii au achiziţionat 1.884 de tone, înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut (n.r. 2009), potrivit Next”, nota presa din România, în 2010, citând revista Next.

Chestionat despre implicarea sa în respectiva afacere, Mircea Băsescu declarase pentru ”Gândul” că nu are nici o problemă, pentru că articolul din Next se bazează pe ”poveștile marinărești” lansate de jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.

ADVERTISEMENT

”Muniţia a fost descărcată în portul Constanţa de una din firmele lui Mircea Băsescu. A fost vorba de 1.600 de tone de muniţie aduse în ţară de firma Oxo Network Corporation din Bucureşti. 80% din această muniţie a fost distrusă la uzina mecanică Băbeni”, nota realitatea.net despre caz, la acea vreme.

Scandal cu explozibilii ajunși la Uzina Mecanică Băbeni

“În urma contractelor pe care le-am făcut cu firma Oxford, un vapor a venit în portul Constanţa-Agigea. Au fost 105 containere care am înţeles că s-au descărcat în port, s-au încărcat pe nişte maşini ale unei firme autorizate să facă operaţia de transport.

ADVERTISEMENT

Au ajuns la Băbeni unde au fost vămuite de către vameşii din Vâlcea. S-a făcut recepţia, au venit cei de la ANCIS, s-au făcut toate documentele după care s-a început procesarea propriu-zisă”, a declarat atunci Ion Mărculescu, director la UM Băbeni-Vâlcea.

Cornel Purcărea, fost şef al Romagro, a susținut și el că transportul cu explozibili a ajuns în Portul Constanţa în luna februarie 2009 şi că întreaga operaţiune a durat până pe 20 martie, când încărcătura a plecat pentru delaborare către Uzina Mecanică Băbeni.

Sorin Roșca Stănescu: ”Verdictul Comisiei a fost în sensul că dezvăluirile mele nu se susţin”

Vasul cu explozibili din Taiwan a ajuns în portul Constanţa pe 16 februarie, iar patru zile mai târziu a început operaţiunea de descărcare şi depozitare a celor 106 containere. Acesta este intervalul în care firma lui Mircea Băsescu a contribuit cu utilaje la transportarea mărfii până la locurile de depozitare şi ulterior la încărcarea acesteia în trailerere speciale, a afirmat atunci Cornel Purcărea. Apoi, explozibilii au plecat din Constanţa pe 20 martie cu destinaţia UM Băbeni.

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu scria pe blog, în decembrie 2015, despre ceea ce a fost intitulat ”scandalul muniției”.

”În 2009, am făcut o serie de dezvăluiri legate de implicarea clanului Băsescu în traficul ilegal cu armament. Dosarul a primit numele de “Scandalul Muniţiei”. A fost constituită o Comisie specială parlamentară de anchetă. Dar, pe parcursul anchetei, PSD a încheiat o alianţa cu PDL, pentru construcţia unei noi majorităţi. Astfel încât verdictul Comisiei a fost în sensul că dezvăluirile mele nu se susţin”, încheia Roșca Stănescu, dezamăgit că acuzațiile sale nu au fost confirmate de ancheta autorităților.

ADVERTISEMENT