News

Victorie în justiție pentru Mircea Beuran. Spitalul Floreasca trebuie să îi plătească despăgubiri

Judecătorii Curții de Apel București l-au informat vineri pe prof. dr. Mircea Beuran că a câștigat definitiv procesul cu Spitalul Floreasca. Astfel, chirurgul trebuie repus în funcția de șef al Secției de Chirurgie.
11.02.2022 | 18:34
Victorie in justitie pentru Mircea Beuran Spitalul Floreasca trebuie sa ii plateasca despagubiri
La 10 ianuarie 2019, Mircea Beuran sosea la sediul Politiei Capitalei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De asemenea, spitalul trebuie să îi plătească și despăgubiri, conform g4media.ro. Amintim că fostul ministrul al sănătății, Victor Costache, l-a demis pe Mircea Beuran de la șefia Secției Clinice de Chirurgie III a Spitalului Clinic de Urgență București.

Se întâmpla în ianuarie 2020, iar decizia a fost luată în urma unui raport realizat de reprezentanții spitalului. Acolo s-a ajuns după decesul femeii arse în timpul unei operații.

ADVERTISEMENT

În document se arăta că ”incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie”. Totodată, se preciza că ”Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III, a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției”.

Conform sursei citate, medicul chirurg Mircea Beuran conducea Secțiea de chirurgie de la Spitalul Floreasca de aproape două decenii. După sancțiune, acesta a depus o plângere în instanță și a cerut repunerea în funcție.

ADVERTISEMENT

Moment greu pentru Mircea Beuran, în martie 2020

Ulerior, un magistrat al Tribunalului Bucureşti a decis că rechizitoriul întocmit de DNA este legal. În același context, magistratul a dispus începerea judecăţii pe fond în cazul lui Mircea Beuran, acuzat că a primit o mită de 10.000 de euro.

”Respinge, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Beuran Mircea. În baza art. 346 alin. 2 C. proc. pen., constată competenţa, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 82/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, privind pe inculpatul Beuran Mircea, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

ADVERTISEMENT

Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Beuran Mircea. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arăta în decizia luată de instanţă în urmă cu doi ani.

Judecătorul a decis ca medicul să rămână sub control judiciar. La acea situație s-a ajuns după ce la 29 aprilie, Mircea Beuran, care îndeplinea la data faptei funcţiile de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv şef al disciplinei Chirurgie Generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

ADVERTISEMENT

Mircea Beuran a fost acuzat că a primit mită

Procurorii DNA susţineau că la 18 decembrie 2018 el ar fi primit de la un alt medic (n.r. – martor în dosar) bani şi bunuri în valoare de peste 10.000 de euro. Suma ar fi fost primită în schimbul numirii într-un post de asistent universitar la UMF Carol Davila.

ADVERTISEMENT

”Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, relative la ocuparea de către martor a unui post de asistent universitar pe perioadă determinată (în specialitatea chirurgie generală în cadrul UMF Carol Davila Bucureşti), îndatoriri ce puteau fi realizate de către inculpat prin oricare din actele care intrau în competenţa sa, în oricare din calităţile sale menţionate anterior”, precizau procurorii anticorupție.

Iniţial, Mircea Beuran a fost plasat în arest la domiciliu. Totuși, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a revocat măsura. Așadar, s-a decis ca medicul să fie cercetat sub control judiciar.

”Fapta presupus a fi săvârşită de către inculpat este de o gravitate extremă, care se răsfrânge asupra siguranţei şi eficienţei sistemului public de sănătate, în contextul în care medicii (care doresc posturi) accesează, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare şi nu conform competenţei profesionale, urmate de obţinerea unor foloase considerabile pentru inculpaţii cu funcţii de decizie.

Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu (…) în propria ‘piaţă de desfacere’, ca sursă personală de venituri ilicite”, se arăta în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti din luna februarie 2020. În urma ei, Beuran era plasat în arest la domiciliu, conform Agerpres.