News

Mircea Cărtărescu îl apără pe Vladimir Tismăneanu după ce politologul a postat o imagine considerată rasistă

11.04.2020 | 17:39
Mircea Cartarescu il apara pe Vladimir Tismaneanu dupa ce politologul a postat o imagine considerata rasista
Mircea Cărtărescu îl apără pe Tismăneanu. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Scriitorul Mircea Cărtărescu a salutat faptul că politologul Vladimir Tismăneanu și-a cerut scuze pentru o postare ”dizgrațioasă” pe Facebook și afirmat că detractorii lui Tismăneanu sunt farisei care se erijează în ”paznicii din oficiu ai moralității publice. Ulterior, Mircea Cărtărescu a șters postarea, scrie Libertatea. Postarea lui Tismăneanu era o imagine cu mai multe ciori pe un gard însoțită de mesajul ”Aeroportul Țăndărei. Toate zborurile sunt anulate”.

Vladimir Tismăneanu și ciorile de pe gard

Când a postat imaginea, Vladimir Tismăneanu a precizat că imaginea fusese primită de la Denisa Comănescu, director al editurii Humanitas.

ADVERTISEMENT

Apoi politologul a șters postarea și a lăsat pe pagina de Facebook un nou mesaj: ”O eroare, o precizare. Azi am postat, vreme de câteva minute, o poză primită pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i desluşisem implicaţiile rasiste. Am şters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranţă, excluziune. Învăţătură de minte pentru mine. Poate şi pentru alţii.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a anunțat că instituția pe care o conduce se va autosesiza și va informa Universitatea din Maryland, unde predă Vladimir Tismăneanu.

ADVERTISEMENT

Mircea Cărtărescu și Andrei Oișteanu sar în apărarea politologului

Scriitorul Mircea Cărtărescu a etichetat postarea cu ciorile drept ”dizgrațioasă”, dar i-a luat apărarea lui Tismăneanu în fața valului de critici.

Mă bucur că dragul meu prieten Vladimir și-a cerut scuze pentru postarea dizgrațioasă despre Țăndărei, mai curând neatentă și care nu-l caracterizează. E un gest nobil, de care nu mulți sunt în stare (…) Însă priviți cum i-au sărit în gât, ca pe arcuri, toți paznicii din oficiu ai moralității publice. Toți fariseii care se roagă-n picioare, mulțumind Domnului că ei sunt corecți și fără pată, altfel decât vameșii și păcătoșii. Cine va fi însă mai curând îndreptățit, ei sau cel care, greșind, își cere iertare?”, a scris Cărtărescu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Scriitorul susține că detractorii lui  Tismăneanu sunt oameni care pretind că dețin adevărul absolut și abia așteaptă greșelile altora.

Am trăit să-i văd, în aceeași lună, pe Matei Vișniec numit fascist și pe Denisa Comănescu și Vladimir Tismăneanu numiți rasiști de către oameni care nu au avut nimic de spus pe lume, dar care cred că le sunt superiori pentru că ei și numai ei cunosc adevărul. Cine te-a pus pe tine, fariseule, să veghezi la puritatea moravurilor? Boborul?”, a scris Cărtărescu în postarea pe care a șters-o ulterior.

ADVERTISEMENT

Și Andrei Oișteanu l-a apărat pe Tismăneanu în fața acuzei de rasism. „A-l acuza pe Vladimir Tismăneanu de rasism, extremism de dreapta, nazism şi de alte orori, este complet absurd. El a scris un raft de cărţi importante împotriva extremismelor. La fel în ceea ce o priveşte pe Denisa Comănescu. Ea a editat un raft de cărţi importante împotriva extremismelor”, a scris Oișteanu pe Facebook.

 

ADVERTISEMENT