News

Mircea Dinescu, despre „Duminica orbului”: „Iliescu avea umor, iar alegerile prezidențiale au fost o chestie vie. Acum avem parte de o mortăciune! Asta-i nenorocirea României!”

La 20 mai se împlinesc 32 de ani de la primele alegeri libere de după căderea comunismului, din „Duminica orbului”. Mircea Dinescu își amintește umorul învingătorului Ion Iliescu și compară prezentul cu o „mortăciune”.
20.05.2022 | 11:03
Mircea Dinescu despre Duminica orbului Iliescu avea umor iar alegerile prezidentiale au fost o chestie vie Acum avem parte de o mortaciune Astai nenorocirea Romaniei
32 de ani de la „Duminica orbului”. Mircea Dinescu „Iliescu avea umor, iar alegerile prezidențiale au fost o chestie vie. Acum avem parte de o mortăciune! Asta-i nenorocirea României!”. Colaj Fanatik/ Sursa Foto: Hepta/Facebook:Mircea Dinescu
ADVERTISEMENT

După căderea comunismului, la 20 mai 1990 au avut loc primele alegeri libere, iar scrutinul prezidențial i-a dat câștig de cauză lui Ion Iliescu, în dauna lui Radu Câmpeanu și a lui Ion Rațiu. Poetul Mircea Dinescu, un personaj activ al vieții social – politice a vremii, își amintește, nostalgic: „Candidații aveau și umor. Chiar și Iliescu. Da, la 20 mai a fost o chestie vie. Acum, avem parte de o mortăciune. Aici e nenorocirea României!”.

Mircea Dinescu
Poetul Mircea Dinescu, într-o fotografie rară, dinaintea Revoluției din 1989 (sursa hepta.ro)

Poetul Mircea Dinescu: „Personaje precum Ion Iliescu, Ion Rațiu și Radu Câmpeanu aveau personalitate și țineau la ideologiile lor”

Primele alegeri democratice postbelice au fost numite în limbajul popular „Duminica orbului”, din pricina victoriei fostului comunist Ion Iliescu, în dauna lui Radu Câmpeanu și a lui Ion Rațiu, personaje politice care, până la Revoluția din Decembrie 1989, trăiseră în exil.

ADVERTISEMENT

Iliescu a triumfat fără drept de apel, adjudecându-și peste 85% din sufragiile electoratului, în condițiile în care alegerile au fost organizate de formațiunea pe care o conducea, Frontul Salvării Naționale. Dincolo de contextul istoric, Mircea Dinescu i-a comparat pe candidații acelor vremuri cu politicienii care populează spațiul politic contemporan, iar avantajul este de partea „seniorilor”.

„Personaje precum Ion Iliescu, Ion Rațiu și Radu Câmpeanu aveau personalitate și țineau la ideologiile lor. Era o piesă de teatru mult mai interesantă decât asta care se joacă acum, unde nu știi cine este regizorul și din distribuția căreia nu face parte niciun mare actor. Nu poți să spui că există un singur om politic care să devină un reper pentru noi”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Mircea Dinescu.

ADVERTISEMENT

Dezamăgit, poetul a continuat în același stil: „Spre exemplu, nu se mai întâmplă să stai la o masă cu prietenii și să le spui, „băi, opriți-vă, că vorbește ăla la televizor. Faceți puțină liniște”. Nu se mai petrece chestia asta. Nici n-ai pe cine să asculți…”

La 20 mai 1990 nu s-a petrecut un accident

Comparația dintre starea actuală a politicii românești și cea existentă în „zorii” democrației post-revoluționare a continuat. Totuși, pentru cititorii foarte tineri, este necesar de precizat că interlocutorul nostru, poetul Mircea Dinescu, s-a aflat în linia întâi în timpul evenimentelor sângeroase din decembrie 1989, care au dus la căderea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

De altfel, până atunci, Dinescu se remarcase printre puținii disidenți autentici. Scrisese versuri și articole virulente împotriva sistemului, iar autoritățile comuniste îi impuseseră domiciliu forțat. În schimb, imediat după ’90, gazetarul s-a plasat împotriva noii puteri instaurate, în frunte cu Ion Iliescu, considerându-i pe noii conducători drept produsul cosmetizat al „Epocii de Aur”.

„Evenimentele de atunci sunt extrem de actuale. Ce s-a întâmplat, de fapt, în „Duminica orbului”? Era vorba despre unii care umblau înșirați și au căzut într-o prăpastie. Așa suntem și noi. Duminica orbului din 20 mai 1990 nu a fost un accident, pentru că orbii au continuat să voteze la fel, până în zilele noastre”, a comentat Mircea Dinescu.

ADVERTISEMENT

„Avem țara plină de chiori și de oameni fugiți de acasă!”

Poetul este convins că nu putem afirma că de la „Duminica orbului” și până în zilele noastre s-a petrecut o minune, și că, după 32 de ani de la momentul 20 mai 1990, am beneficia de o clasă politică adevărată.

„Din contră, arată jalnic. Dacă te uiți la televizor și vezi o ședință din Parlamentul României, arată mai rău decât CPUN-ul din anii ’90. Măcar, pe vremea aceea, erau oameni originali, din diverse medii. În plus, exista o sinceritate mai mare decât în zilele noastre, cu toată brambureala în care noi ne-am născut, din comunism, în capitalism”, a observat Dinescu.

Este necesar să menționăm faptul că respectivul „CPUN” (n.r Consiliul Provizoriu de Uniune Națională) a fost primul organ legislativ al țării, după dizolvarea Marii Adunări Naționale și până la fondarea noului Parlament. Din CPUN făceau parte reprezentanții tuturor partidelor politice apărute după 1990, iar o mare parte din dezbaterile din plen erau transmise, în direct, la TVR.

Intervievatul nostru a continuat: „Așa cum Universul s-a născut în urma unui „Big Bang”, adică o explozie de proporții cosmice, noi am continuat să avem niște mici explozii, din patru în patru ani. Și iată că avem țara plină de chiori, de orbi și de oameni care au fugit de acasă!”.

Corneliu Coposu
Bustul ridicat în memoria lui Corneliu Coposu, la București (sursa hepta.ro)

Boala mediocrității și amintirea lui Corneliu Coposu

Mircea Dinescu nu este doar un poet cu har, ci și un pamfletar politic cu haz. Evident, i-a făcut plăcere să recurgă la o „radiografie” rapidă asupra timpului scurs între 20 mai 1990 și 20 mai 2022.

„După ce am căzut din criza comunismului, am luat în piept criza capitalismului. Vezi și tu cu cine se construiește capitalismul, cu băieții de la Servicii, cu foștii activiști de partid și cu șmecherii care s-au îmbogățit și au devenit repere pentru ăștia tineri”, a atacat, cu sau fără ghilimele, artistul.

„Din păcate, e o boală a mediocrității. Aici e nenorocirea! Vorbeam despre faptul că, la vremea aceea, eram mai vii. Păi, iată, mai venea Corneliu Coposu, un tip care a suferit în pușcăriile comuniste, dar care știa să aibă umor, chiar și în situațiile cele mai dramatice pentru el”, și-a reamintit Dinescu.

Ion Iliescu
Fostul președinte Ion Iliescu, un personaj charismatic (sursa hepta.ro)

Iliescu și povestea unei replici istorice: „Nu pot lua poporului român dreptul la râs!”

Să revenim, însă, la învingătorul din scrutinul prezidențial din 1990. Retras de ceva vreme din viața politică, Ion Iliescu rămâne, însă, și în zilele noastre un adevărat „pol de interes”. S-au spus multe despre fostul șef al statului, a avut și prieteni și dușmani, dar un lucru este sigur: Ion Iliescu rămâne un personaj charismatic.

În anii ’90, deși era hulit de majoritatea ziarelor, Iliescu a avut un moment de glorie, prin care și-a impresionat inclusiv adversarii. Totul a plecat, însă, de la o invitație făcută de Mircea Dinescu, la vremea respectivă directorul unei publicații săptămânale de mare succes…

„Lumea a uitat, dar, la ora aceea, eu îl făcusem pilaf pe Iliescu. La „Academia Cațavencu”, noi am inventat un alt gen de presă, după 50 de ani de comunism. Iar Iliescu era mereu făcut praf în ziar. Totuși, în fiecare an, la balul nostru, invitam câte un om politic important. Și, la un moment dat, colegul meu Doru Bușcu mi-a zis să-i dau telefon lui Iliescu și să-l invit”, a rememorat poetul.

Povestea a continuat, poate surprinzător pentru unii: „I-am răspuns că nu mai vorbisem de vreo doi – trei ani cu Iliescu, dar că o să-l sun. Am telefonat, mi-a răspuns secretara, care mi l-a dat pe Iliescu la aparat. I-am zis așa: „Domnule Iliescu, nu ne-am văzut demult și știu că ați citit ziarul nostru. Ați fost supărat chiar pe mine, personal, dar aș vrea să vă fac o invitație”. „Vin cu plăcere”, mi-a răspuns…”

„Când a ajuns și a urcat treptele locației în care organizam Balul, toți ziariștii au sărit pe el: „Domnu’ Iliescu, cum veniți la ăștia care vă iau la mișto și vă înjură toată ziua?”. Atunci, el i-a spus unei fete, celebra frază: „Draga mea, eu nu pot lua poporului român dreptul la râs!”. A fost ceva teribil!”, ne-a povestit Mircea Dinescu.

Dor de… divorțurile din motive politice

La finalul discuției noastre, am fost curioși să aflăm dacă, în opinia lui Mircea Dinescu, tipologia alegătorului român s-a modificat, după 32 de ani de democrație.

„În zilele noastre nu mai putem construi o anumită tipologie. La vremea aceea existau fanatisme. Printre votanți existau FSN-iștii și, ulterior, PDSR-iștii înrăiți, dar și monarhiștii, la fel de înrăiți ca și ăilalți. Mai erau și liberalii ăia bătrâni, de exemplu…”, și-a început Dinescu analiza.

Imediat, intervievatul nostru a continuat: „Mai mult, dacă lumea își amintește, apăruseră divorțuri, pentru că nevasta ținea cu Iliescu, iar soțul era cu Regele Mihai. Și uite așa, putem spune că, la ora asta, au dispărut divorțurile din motive politice. Faptul că n-am mai văzut oameni fanatici în crezul lor pentru un partid sau pentru vreun personaj din politica românească reprezintă o dezamăgire totală!”.

Evident, finalul a fost dedicat tot amintirii celebrului moment de la 20 mai 1990. „Acesta este motivul pentru care spun că se joacă, de sus și până jos în societatea noastră, o piesă cu actori mediocri. Din acest motiv, „Duminica Orbului” pare acum o comedie”, a încheiat Mircea Dinescu.

ADVERTISEMENT