News

Mircea Dinescu sare în apărarea fostului președinte. ”La CNSAS, Traian Băsescu nu a avut absolut nici un document”

Poetul MIrcea Dinescu a vorbit despre perioada petrecută în cadrul CNSAS, susținând că multă vreme Traian Băsescu nu a avut în arhive nici un document compromițător.
03.04.2022 | 16:25
Mircea Dinescu sare in apararea fostului presedinte La CNSAS Traian Basescu nu a avut absolut nici un document
Mircea Dinescu susține că, în perioada în care a activat la CNSAS, Traian Băsescu nu avea dosar de colaborator
ADVERTISEMENT

Invitat în cadrul emisiunii Insider politic de la Prima TV, Mircea Dinescu a vorbit despre verdictul de colaborator al Securității primit de Traian Băsescu. Cunoscutul poet a rememorat și vremurile în care activa în cadrul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS).

Mircea Dinescu susține că Traian Băsescu a avut la CNSAS doar o copertă de carton cu numele lui pe ea

”Eu am fost la CNSAS opt ani de zile. La CNSAS, în afară de un carton pe care scria numele elevului Traian Băsescu cu un ”x”, care ar fi fost informator la școala de marină, nu am avut absolut niciun document. Documentele erau în brațele lui Măgureanu, în brațele moștenitorului lui Măgureanu și în brațele tuturor moștenitorilor lui Măgureanu până în vremea lui Iohannis.

ADVERTISEMENT

Deci în afară de un carton, o copertă de la școala de marină, Traian Băsescu nu avea nimic la CNSAS. E ca și cum el n-ar fi existat după asta (după școala de marină- n.r.).Vreme de opt ani, noi, la CNSAS, n-am avut niciun document”, a afirmat Mircea Dinescu în emisiunea tv.

Băsescu și-a pierdut privilegiile de fost șef de stat, dar va ataca decizia la CEDO

Fostul președinte Traian Băsescu a primit recent verdict definitiv de colaborator cu Securitatea. Băsescu – care a anunțat că-și va căuta dreptatea la CEDO – a primit 60 de zile pentru a elibera vila de protocol. Decizia instanței îl lasă pe actualul europarlamentar fără toate privilegiile acordate un fost șef de stat.

ADVERTISEMENT

Când lucram la CNSAS: eu spuneam: nouă ni se dau numai paie, nu ni se dă și bobul de grâu. Culesul dosarelor a fost că au cules ei boabele și ne-au dat nouă paiele. Și pe noi ne înjura lumea că nu facem nimic la CNSAS. Păi, dacă nu aveam documentele? Băsescu vorbea liniștit pentru că știa că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”, a completat Mircea Dinescu.

Interesant este faptul că, în aprilie 2006, Traian Băsescu susținea faptul că foștii colaboratori ai Securității nu au calitatea morală de a face politică, pentru că sunt șantajabili. Declarațiile lui Băsescu au fost acordate într-o emisiune moderată de Marius Tucă.

ADVERTISEMENT

Până la ultima decizie a instanței, Băsescu primise de patru ori de la CNSAS verdictul că nu a colaborat cu Securitatea

Eu consider că oamenii politici care au fost informatori ai Securității sau care au fost în orice relație cu Securitatea și au făcut rău oamenilor – au făcut poliție politică, au scris despre oameni că nu acceptă nu știu ce teze la Congresul al XII-lea, în timp ce erau la o cafea, într-un birou, în colectivități – acești oameni nu au calitatea morală de a face politică”, spunea Traian Băsescu în 2006.

Cred că nu poți să ai pretenția să faci politică, să dai lecții națiunii și să hotărăști destinul națiunii când ești șantajabil. Atât timp cât un astfel de dosar există undeva, la CNSAS sau în arhivele SRI, ești un om șantajabil. Din acest motiv eu susțin fără rezerve deconspirarea celor care au făcut poliție politică”, adăuga atunci Băsescu.

ADVERTISEMENT

Interesant este faptul că, înainte de a fi dovedit definitiv colaborator al Securității, Traian Băsescu primise de nu mai puțin de patru ori verdict negativ din partea CNSAS privind legătura lui cu fostele organe de represiune comuniste.

ADVERTISEMENT