ADVERTISEMENT
News

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare. Decizia ÎCCJ este definitivă

Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost condamnat la 5 ani de închisoare de ÎCCJ. Sentința este definitivă
Autor: Adrian Baciu | 01.07.2021 | 14:33
Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare. Decizia ÎCCJ este definitivă
Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare. Decizia ÎCCJ este definitivă. Sursa foto: antena3.ro

Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD în perioada în care partidul era condus de Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la 5 ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casație și Justiție.

ADVERTISEMENT

Decizia pronunțată de magistrați este una definitivă. În acest caz, judecătorii au respins apelurile și au menținut sentința din prima instanță.

Drăghici a fost trimis în judecată de DNA cu acuzația că a folosit subvențiile primite de partid din bani publici pentru a-și cumpăra o casă.

ADVERTISEMENT

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare. Decizia ÎCCJ este definitivă

În octombrie 2020, în primă instanță, fostul trezorier al PSD a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi pentru delapidare în dosarul în care a fost acuzat că a utilizat banii primiți de partid ca subvenție pentru a-și cumpăra un imobil.

Această pedeapsă era rezultatul contopirii a două condamnări distincte: una la 4 ani de închisoare pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, cealaltă, de 3 ani de închisoare, pentru săvârșirea infracţiunii de delapidare.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cei 5 ani cu executare, instanța a decis și confiscarea sumei de 19.000 de euro de la Mircea Drăghici, anunță G4Media.

Drăghici, care a fost deputat în perioada 2008-2016, a demisionat din PSD la începutul anului 2020, după apariția dosarului penal.

ADVERTISEMENT

Mircea Drăghici, trimis în judecată de DNA în iulie 2019

Fostul trezorier al social-democraților fusese trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2019. Ulterior, în luna septembrie 2019, instanţa supremă a dispus începerea judecării pe fond în acest dosar.

Din referatul DNA reiese că, în perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.

ADVERTISEMENT

Drăghici ar fi folosit această sumă pentru a acoperi parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

”În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.

ADVERTISEMENT

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid)”, se arată în rechizitoriul DNA.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!