ADVERTISEMENT
News

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare pentru delapidarea fondurilor partidului

Autor: Adrian Ilie | 15.10.2020 | 14:39
Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani de închisoare pentru delapidarea fondurilor partidului
Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Fost trezorier al PSD, Mircea Drăghici a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi pentru delapidare în dosarul în care a fost acuzat că a utilizat banii primiți de partid ca subvenție pentru a-și cumpăra un imobil

ADVERTISEMENT

Sentința a fost pronunțată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare, informează News.ro.

Pedeapsa este rezultatul contopirii a două condamnări distincte: una la 4 ani de închisoare pentru utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, celaltă, de 3 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.

ADVERTISEMENT

Mircea Drăghici poate contesta condamnarea prin apel

Pe lângă închisoare, Mircea Drăghici a primit interdicţii în ceea ce priveşte dreptul de a fi ales în funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale.

Constată că persoana vătămată Partidul Social Democrat nu se constituie parte civilă în cauză. În baza art.112 lit.e din Codul penal, confiscă de la inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe suma de 19.000 euro în echivalentul în lei la data executării prezentei sentinţe. În baza art. 398 din Codul de procedură penală rap. la art 274 din Codul de procedură penală, obligă inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe la plata sumei de 4000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (2000 lei urmărire penală, 2000 lei Cameră preliminară şi fond)”, se arată în decizia ÎCCJ.

ADVERTISEMENT

Mircea Drăghici a fost trimis în judecată, în iulie 2019 cu două acuzații de delapidare, dar pentru una a fost achitat. Procurorii au susținut că Drăghici a folosit 380.000 de euro pe care PSD îi primise ca subvenție de la Autoritatea Electorală Permanentă ca să-și cumpere o casă în cartierul Pipera din orașul Voluntari.

Cu aceşti bani, inculpatul a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului. În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.

ADVERTISEMENT

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid)”, se spunea în rechizitoriul DNA.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!