Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat, joi, că trebuie mărite amenzile pentru cei care hrănesc urșii, după ce cazurile în care acestor animale sălbatice li se oferă mâncare pe marginea drumurilor s-au înmulțit.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat, joi, că trebuie mărite amenzile pentru cei care hrănesc urșii. În ciuda a numeroase atacuri și tragedii, cum a fost cea de pe Jepii Mici, din ce în ce mai mulți români procedează inconștient și iresponsabil și hrănesc aceste animale sălbatice, deseori aruncându-le hrană din mașină sau chiar de la o distanță mai mică de ele.
„În ceea ce priveşte urşii de pe Transfăgărăşan, am dispus colegilor mei trei chestiuni: instalarea de panouri de avertizare, pentru ca fiecare turist, cetăţean participant la trafic să ştie că hrănirea urşilor este interzisă şi se sancţionează cu amendă. Acele panouri au fost deja trimise către CNAIR şi vor fi instalate în curând. În al doilea rând, am dispus instalarea unor camera de supraveghere video, în acea situaţie în care turiştii nu respectă legea, pentru a-i putea sancţiona contravenţional ori de câte ori aceştia se opresc să hrănească urşii”, a spus ministrul Mediului.
Mircea Fechet a mai spus că a solicitat să fie informat săptămânal cu privire la numărul amenzilor care se aplică pentru hrănirea urșilor, spunând că este vorba de un număr mare.
„Am constatat că au fost aplicate un număr însemnat de amenzi, până acum trei săptămâni. Colegii de la Garda Forestieră şi de la Jandarmerie sunt pe Transfăgărăşan şi în alte locuri şi încearcă să explice că hrănirea urşilor nu face altceva decât să îi condamne la moarte”, a spus ministrul.
Mircea Fechet a argumentat necesitatea măririi acestor amenzi spunând că unii le consideră „ridicol de mici”, sancțiunile fiind de regulă de 1.500 de lei dar, dacă amenda este plătită în minim 48 de ore, rămâne o sumă de 200 de lei.
„Cred că e nevoie şi de mărirea cuantumului acestor amenzi, pentru că unii le consideră ridicol de mici. De obicei se aplică 1.500 de lei, sancţiune, însă dacă o plăteşti în minimum 48 de ore cred că este 200 de lei. Luăm în calcul modificarea legislaţiei primare, în sensul în care să putem să aplicăm când e cazul şi amenzi mai mari”, a spus Mircea Fechet.