Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit, joi, despre situația rezervelor de apă ale României, pe fondul secetei și a temperaturilor extrem de ridicate. Fechet a subliniat și pericolele din sectorul argiculturii din cauza secetei severe.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a comentat, joi, situația rezervelor de apă din lacurile de acumulare ale României, pe fondul secetei severe și a temperaturilor extrem de ridicate pe tot cuprinsul țării. Ministrul Mediului a ținut să-i asigure pe români că, în ciuda „anumitor restricții” în ce privește alimentarea cu apă, care sunt, a spus el, „probleme locale”, per ansamblu nu se poate vorbi de o lipsă a rezervelor de apă. Mircea Fechet a argumentat evidențiind gradul de umplere al principalelor lacuri de acumulare.
„Există anumite restricții privind alimentarea cu apă, însă e bine să știm că sunt probleme locale și în nici un caz nu sunt chestiuni generalizate. Asta pentru că, spre exemplu, la principalele lacuri avem un grad de umplere de 77% ceea ce este un lucru bun. Apoi, la începutul lunii aveam o rezervă de 3,4 miliarde de metri cubi, 3,43 de miliarde mai exact, iar azi suntem la 3,37 miliarde. E adevărat că a fost azi emis primul cod roșu de caniculă din luna august pentru azi și mâine, însă ne coordonăm cu autoritățile locale. Dacă ne raportăm la 3,43 de miliarde mc, o pierdere de 110 milioane metri cubi nu înseamnă foarte mult, motiv pentru care nu avem niciun motiv de panică”, a declarat ministrul Mediului, potrivit stiripesurse.ro.
Joi, Administrația Națională de Meterorologie a emis primul cod roșu de caniculă pentru luna august. „Avertizarea din zilele de 15 și 16 august reprezintă prima avertizare meteorologică de cod roșu pentru luna august emisă de Administrația Națională de Meteorologie. Vorbim despre cele 7 județe din partea de vest, sud-vest și sud a țării, acolo unde valorile de temperaturi se vor situa frecvent între 39 până la 40 de grade Celsius. Posibil izolat chiar 41 de grade Celsius. Nopțile vor fi și ele tropicale. Izolat, este posibil să consemnăm valori de până la 26 de grade Celsius în dealurile de vest, în timp ce în rest vorbim despre temperaturi de 21-23 de grade Celsius”, a declarat directoarea ANM, Elena Mateescu, potrivit Europa FM.
Mircea Fechet a vorbit și despre debitul Dunării, spunând că este unul scăzut dar „tendința e staționară” și că situația nu se agravează, exceptând unele restricții de tonaj ale navelor, și nici aici nu există motive de îngrijorare.
„La Cernavodă nu avem probleme pentru că există o rezervă de 83 de cm până la atingerea cotei de avertizare și e adevărat că sunt ceva restricții de tonaj pentru ambarcațiuni pe Dunăre. Pe Dunăre avem un debit scăzut, 2.800 mc/s, însă tendința este una staționară. Cu alte cuvinte, nu se agravează această situație și cu excepția acestor restricții de tonaj nu avem nici un motiv să ne îngrijorăm nici în legătură cu debitul Dunării”, a precizat ministrul Mediului.
Însă în sectorul agricol există motive de îngrijorare, a precizat Mircea Fechet, spunând că acest sector este grav afectat de seceta prelungită și temperaturile foarte ridicate, cu zile caniculare și nopți tropicale. Fechet a spus că și când canicula se va mai diminua, seceta va continua să reprezente o amenințare gravă pentru culturile agricole.
„Am vorbit cu un fermier care îmi spunea că dacă nu intervenim într-o zi sau două unele culturi de porumb vor fi compromise”, a declarat el pentru Digi 24. Ministrul Mediului a subiniat că preciziunile cu privire la precipitații în perioada următoare sunt pesimiste și că „va trebui să ne învățăm să irigăm ca în 2024, nu ca în 1960, cum este acum”.
„Din păcate ne confruntăm cu secetă pedologică severă și nici previziunile nu sunt optimiste. Stăm prost cu nivelul de apă în sol. Și în cazul irigațiilor va trebui să ne învățăm să irigăm ca în 2024, nu ca în 1960, cum este acum. Pompăm apă sau o cărăm de la zeci de km, pierdem o mare parte de când pompăm și până ajungem la locul în care irigăm. Constatăm că la rădăcina plantei unde ne interesează ajunge foarte puțină apă. Iar apa fiind o resursă epuizabilă, cred că suntem obligați să ne folosim de cele mai bune tehnologii”, a spus Mircea Fechet.