News

Mircea Geoană a deschis Conferinţa de Securitate de la Munchen: “Pentru NATO, poate că războiul din Ucraina nu este existenţial, dar este esenţial”

Mircea Geoană a ţinut un discurs în deschiderea Conferinţei de Securitate de la Munchen în care a spus că războiul din Ucraina este esenţial pentru a şti cum va fi modelată lumea.
13.02.2023 | 14:46
Mircea Geoana a deschis Conferinta de Securitate de la Munchen Pentru NATO poate ca razboiul din Ucraina nu este existential dar este esential
Mircea Geoană a deschis luni Conferinţa de Securitate de la Munchen 2023
ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat luni la deschiderea celei de-a 59-a Conferință de Securitate de la München, prima organizată în contextul războiului din Ucraina, tema conflictului generat de Rusia urmând să acapareze de altfel tema discuţiilor în zilele următoare. În a doua parte a săptămâni vor sosi în capitala Bavariei aproximativ 40 de şefi de stat şi de guvern şi în jur 90 de miniştri şi mai mulţi şefi de organizaţii internaţionale.

Liderii lumii se întâlnesc săptămâna aceasta la Munchen

Printre liderii care vor fi prezenţi la Munchen se vor număra preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. La eveniment va lua parte, de asemenea, ministrul de externe al Kievului, Dmitro Kuleba, în timp ce participarea cancelarului german Olaf Scholz şi a vicepreşedintelui SUA Kamala Harris nu este sigură, dar ambii au fost prezenţi la München anul trecut.

ADVERTISEMENT

În cuvântul de deschidere de luni, Mircea Geoană a rememorat Conferinţa de anul trecut, desfăşurată cu doar câteva zile înaintea invaziei Rusiei, într-un moment în care nimeni nu se aştepta la o asemenea escaladare a situaţiei. “Am viu în memorie momentul din 2022, când preşedintele Zelenski a ţinut un discurs la finalul Conferinţei. A fost un preludiu la ceea ce avea să se întâmple.

Acum, privind retrospectiv, ştim că războiul a început în Cecenia, la Groznîi, în Crimeea, în Donbasul de est, în 2014, deci este o continuare a ambiţiilor revizioniste ale Rusiei împotriva democraţiilor noastre şi împotriva sistemului normelor internaţionale”, a spus adjunctul secretarului general al NATO.

ADVERTISEMENT

Cât despre semnificaţia războiului din estul Europei, Mircea Geoană a punctat: “Dacă pentru Ucraina acest război este unul existenţial – ei luptă pentru viaţă, pentru libertate, pentru pământul lor. Pentru noi, pentru NATO, acest război poate că nu este existenţial, dar este esenţial ca să ştim cum lumea va fi modelată după acest război. Este vorba despre ordinea din Europa, dar şi în lumea întreagă”.

La aproape un an de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Conferința de Securitate de la München 2023 oferă, de asemenea, o oportunitate de a face un bilanț al coeziunii în cadrul Alianței și al angajamentului politic față de ordinea internațională bazată pe reguli.

ADVERTISEMENT

Evenimentele brutale petrecute în ultimul an în Ucraina şi care sunt de aşteptat să se intensifice odată cu venirea primăverii, vor fi tratate într-o manieră mult mai amplă decât o simplă înfruntare şi vor fi un prilej de a pune întrebări şi a iniţia dezbateri mai ample despre dinamica puterii în comunitatea internațională.

Pentru autorii raportului Conferinţei de la Munchen securitatea globală este intrinsec legată de prosperitatea economică, schimbările climatice, interesele naționale conflictuale și sentimentul că inechitățile sunt incluse într-o ordine mondială ale cărei reguli nu se aplică întotdeauna în mod egal tuturor.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să abordăm resentimentele pe care țările din Africa, America Latină și Asia o simt față de ordinea internațională, care nu le-a servit întotdeauna intereselor lor”, se arată în raportul preşedintelui Conferinţei de Securitate de la Munchen, Christoph Heusgen.

ADVERTISEMENT