Alegeri 2024

Mircea Geoană, despre sistemul Patriot pentru Ucraina. „Decizia e la București, NATO nu intervine”

Geoană, despre sistemul Patriot pentru Ucraina. „Nu intervenim noi de la NATO să înclinăm balanța într-o formă sau în cealaltă”
16.05.2024 | 20:43
Mircea Geoana despre sistemul Patriot pentru Ucraina Decizia e la Bucuresti NATO nu intervine
Geoană spune că fiecare aliat are dreptul să ia o decizie în funcție de propriile interese, favorabilă sau nu Ucrainei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbut, joi, despre chestiunea livrării de către România a unui sistem de apărare antirachetă Patriot în ajutorul Ucrainai. Geoană a precizat că este vorba de o „decizie internă” la București și că Alianța nu va interveni sau va încerca să „încline balanța” într-un fel sau în altul.

„Este evident că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antirachetă”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a comentat, joi, chestiunea livrării sau nu din partea României a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina. România a cumpărat șapte astfel de sisteme, din care a primit doar patru, din care numai unul este deplin operațional.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a spus că este clar cât de folositoare sunt sistemele Patriot Kievului, mai ales în această perioadă în care se înregistrează avansuri puternice ale armatei ruse pe frontul din Ucraina. Adjunctul NATO a precizat că fiecare țară are dreptul de a lua o astfel de decizie în funcție de propriul interes.

„Este evident că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antirachetă foarte performante. Noi toți, și secretarul general și eu, când ne întâlnim cu liderii aliați facem apel la toți cei care au astfel de sisteme. Patriot în cazul României sau al Poloniei, SAMP/T în cazul Italiei sau al Franței. Și fiecare națiune are tot dreptul să decidă în conformitate cu propriile sale interese dacă vor da răspuns favorabil sau un răspuns nefavorabil acestei solicitări.

ADVERTISEMENT

Deci, cred că este evident că Ucraina are nevoie de astfel de echipamente moderne. Am discutat și cu producătorul acestor echipamente Patriot pentru a vedea unde sunt și în alte părți ale lumii eventuale baterii care sunt disponibile, dizlocabile și de trimis către Ucraina”, a declarat Geoană la Europa FM.

„Ce se întâmplă la București este o decizie pur internă”

Cu privire la disponibilitatea anunțată de președintele Klaus Iohannis  la eventualitatea relocării în Ucraina a unui sistem Patriot, Mircea Geoană a precizat că va fi o decizie a României iar NATO nu va interveni sub o formă sau alta în acest subiect.

ADVERTISEMENT

„Ce se întâmplă la București este o decizie pur internă, nu intervenim noi de la NATO să înclinăm balanța într-o formă sau în cealaltă. Sunt absolut convins că pe lângă climatul preelectoral sau electoral va exista o discuție rațională cu liderii militari români, cu liderii politici români și decizia va fi luată în consecință”, a spus Geoană.

Adjunctul NATO a vorbit și despre temerea românilor față de amenințările Rusiei, dacă va ajuta Ucraina cu un sistem Patriot, devenind „țintă legitimă”, conform agresiunii propagandistice de la Moscova.

ADVERTISEMENT

 „Rusia folosește comunicarea agresivă ca o pârghie de influențare”

„Acest lucru este evident o pistă de comunicare oblică față de subiectul central. Subiectul central este că România este NATO (…) Decizia de a susține sau a nu susține Ucraina cu sisteme Patriot acum este legată de faptul dacă un stat aliat, Polonia, România, altcineva, Italia consideră că dizlocarea unui astfel de echipament creează o vulnerabilitate pentru protecția spațiului propriu național este o conversație absolut rațională și legitimă. Dar în niciun caz faptul că România ar trebui. Dacă nu azi poate mâine, poate vin alte sisteme funcționale.

 Rusia folosește comunicarea agresivă ca o pârghie de influențare a opiniei publice din țările NATO. Deci nu are nicio legătură trimiterea de susținere, suplimentarea pentru Ucraina din America, Franța, Germania sau România cu retorica de la Moscova. Sunt lucruri complet separate.

O conversație despre ceea ce înseamnă capabilitățile actuale ale aliaților și cât de mult și cât de repede pot să ofere Ucrainei este o conversație legitimă, dar faptul că România sau orice alt aliat ar oferi mai mult provoacă iritare și mai mare de la Moscova, acest lucru este mai degrabă din partea de intoxicare și de presiune pe opinia publică din țările noastre”, a spus Mircea Geoană.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatre, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii