News

Mircea Geoană despre situația din Transnistria: Vedem retorica, dar nu vedem și resursele militare pentru a acționa în sudul Ucrainei

Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, spune că, deși la nivel retoric obiectivul armatei ruse este crearea unui coridor spre Transnistria, Kremlinul nu a deplasat și trupele necesare pentru asta.
26.04.2022 | 21:49
Mircea Geoana despre situatia din Transnistria Vedem retorica dar nu vedem si resursele militare pentru a actiona in sudul Ucrainei
ADVERTISEMENT

Fostul politician român spune că nu există, deocamdată, o amenințare pentru securitatea României din partea Rusiei, pe fondul atacurilor repetate asupra unor ținte din Transnistria.

O tactică ce vizează Odesaa

Mircea Geoană consideră că motivul tulburărilor din autoproclamata Republică Transnistreană, oficial parte a Republicii Moldova, este legat de realitățile războiului din Ucraina, mai ales de intenția de a ataca Odessa, dacă vor avea succes în Donbas.

ADVERTISEMENT

Vedem declarațiile comandanților militari ruși, că vor să creeze un coridor terestru care să ajungă până la Transnistria, dar nu vedem resursele militare care să susțină o astfel de operațiune. Rusia nu are cu ce, deocamdată, din punct de vedere militar, să intre într-o fază și mai complicată a acestui război”, a spus secretarul general-adjunct al NATO.

Este, probabil, o tactică de a bloca trupe ucrainene la Odessa”, mai spune Geoană. „Primele indicii arată o operațiune de dezinformare a Rusiei la Tiraspol, dar nu vedem resurse disponibile pentru o operațiune spre Odessa și Transnistria”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Cât de probabil este un război atomic

Mircea Geoană a vorbit și despre probabilitatea folosirii armelor nucleare în acest conflict, având în vedere escaladările din ultima perioadă. El spune că, deși Kremlinul are nevoie de această amenințare, șansele unui atac sunt destul de mici.

Declarația a venit și pe fondul împlinirii a 36 de ani de la explozia centralei atomice de la Cernobîl, din 1986, și a riscului ca, intenționat sau din greșeală, să fie lovită o centrală nucleară. Mai ales că, la începutul războiului, trupele Rusiei au ocupat centrala de la Cernobîl.

ADVERTISEMENT

Nu observăm, operațional și militar, elemente care să susțină amenințările nucleare ale Kremlinului. Comunicarea strategică a Rusiei în legătură cu armele nucleare este făcută pentru a pune presiune pe opinia publică din Ucraina și din țările democratice”, a mai spus oficialul Alianței Nord-Atlantice.

„Reputația Rusiei ca putere militară globală s-a prăbușit”

Reputația Rusiei ca ptuere militară globală s-a prăbușit, armata Ucrainei, mai mică, dar ajutată de NATO o ține în loc. Nimeni din opinia publică internațională nu mai crede acum în narațiunea Rusiei. Toată lumea se distanțează de Putin, Rusia a devenit paria pe scena internațională. A fost cea mai gravă greșeală a președintelui Putin”, a adăugat Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

El a vorbit, pe larg, și despre situația de securitate a țării noastre: „NATO investește în flancul estic ca niciodată până acum. Iar la summitul NATO de la Madrid, din luna iunie, vom veni cu prezență suplimentară. Iar prezența NATO în Marea Neagră reprezeintă o garanție de 100% pentru România, dar și pentru Republica Moldova și Georgia va fi un factor benefic, prin capacitatea sa de descurajare”.

Vreau ca românii să fie liniștiți. Războiul va continua, dar șansele să afecteze securitatea României sunt extrem de mici. În schimb, România trebuie să profite de improtanța sa, de ancoră strategică a NATO la Marea Neagră”, a încheiat Geoană.

ADVERTISEMENT