News

Mircea Geoană, despre soldații români care au luptat în Afganistan: “Datorită lor am jucat în liga mare”

Mircea Geoană a discutat miercuri despre militarii români are au luptat în teatrele de război din Afganistan, spunând: "datorită lor am jucat în liga mare".
21.07.2021 | 22:28
Mircea Geoana despre soldatii romani care au luptat in Afganistan Datorita lor am jucat in liga mare
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a comentat luna trecută întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden, spunând că este important ca cele două state să nu intre într-o logică de Război Rece.

Secretarul general-adjunct al NATO este preconizat ca unul dintre candidații posibili ai PSD pentru alegerile prezidențiale din 2024.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană despre soldații români care au revenit din Afganistan: “Datorită lor am jucat la liga mare”

“Va trebui să asigurăm condițiile pentru ca Afganistanul să nu mai fie un sanctuar pentru terorism. De 19 ani de când suntem în Afganistan niciun atac terorist, de pe teritoriul acestui stat, împotriva unui stat NATO nu s-a mai întâmplat.

Azi suntem destul de încrezători că inclusiv talibanii care vor ajunge să aibă o negociere cu celelalte forțe din Afganistan, nu au forță să ocupe toată țara.

ADVERTISEMENT

Decizia președintelui Biden și a noastră nu a fost ușoară. În 2011, la 10 ani de la atacurile din New York, am decis să creștem prezența NATO în Afganistan.

A fost cea mai mare operațiune din afara României din al Doilea Război Mondial încoace. Suntem la liga mare, o țară de talie medie, iar eu sunt la NATO și datorită acestor oameni.

ADVERTISEMENT

Trebuie să le conferim condiții de recuperare celor răniți, condiții de integrare socio-profesională. Lumea asta complicată cere investiții într-o armată performantă”, a declarat secretarul-general adjunct al NATO.

Secretarul adjunct-general NATO, despre competiția din conducerea alianței: “Cei care se anunță primii nu reușesc”

“Secretarul general are mandat până în septembrie anul viitor, la noi contractele sunt pe trei ani, deja anul viitor îl închide pe al optulea. Este un secretar general foarte robust, vă spun că aș fi puțin mai rezervat la numele care apar, e foarte speculativ. 

ADVERTISEMENT

De multe ori în aceste competiții cei care se anunță primii sau se autopromovează sunt cei care sigur nu reușesc, iar candidații grei se anunță un pic mai târziu, acei care au șansa care să fie agreați de cei 30 de aliați, iar acest lucru îl vom face la summit-ul de la Madrid din vara anului viitor.

Eu sunt un reprezentant al estului, apoi sudul nu a mai avut de mult timp, apoi nordul și așa mai departe. Este un articol care aruncă niște nume interesante, nu vorbesc de numele președintelui Iohannis, mandatul dânsului expiră în 2024, deci nu se pune problema.

Aceste articole sunt un fel de baloane, acest sport se practică și la alții. Nu spun că numele vehiculate nu sunt onorabile cu șanse reale de a ajunge, dar este prematur. Am vorbit cu Jens Stoltenberg, dânsul nu mai dorește să continue, i s-a propus să continue, atât este de apreciat.

A spus că opt ani de zile este suficient, vom face o tranziție profesionistă, de la un secretar general de mare succes la cel sau cea care îi va succeda”, a adăugat Geoană.

ADVERTISEMENT