News

Mircea Geoană despre viitorul României în NATO: ”Avem încă de construit și de recuperat timp prețios”

Mircea Geoană a explicat cum poate poate avansa România în cadrul NATO. ”Avem de recuperat timp prețios pe care nu l-am folosit bine”
04.04.2024 | 10:37
Mircea Geoana despre viitorul Romaniei in NATO Avem inca de construit si de recuperat timp pretios
Cum vede Mircea Geoană viitorul României în NATO Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

România are o istorie în NATO ca ”o odisee întinsă pe câteva decenii” și are potențialul de a juca un rol multiregional în cadrul Alianței, însă mai sunt eforturi de făcut, spune secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană despre viitorul României în NATO

Mircea Geoană a participat la toate fazele pregătirii aderării ţării noastre la Alianţa Nord-Atlantică şi a explicat care au fost punctele slabe şi punctele forte ale României înainte de momentul aderării.

ADVERTISEMENT

”Am privilegiul să fiu, cred, singurul lider român care a participat la toate fazele pregătirii aderării, aderării şi afirmării României în NATO, cum este cazul astăzi. (…)

Dictatura noastră a fost mai brutală şi mai prelungită, tranziţia a fost mult mai dificil de făcut, venirea minerilor la Bucureşti, probleme de reputaţie, acestea au făcut ca România să aibă un start puţin mai lent, dar România a ştiut să recupereze”, a declarat Mircea Geoană pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO a abordat și subiectul viitorului României în cadrul Alianței și ce pași ar trebui să urmeze țara noastră pentru a evolua.

“Multe ţări din regiunea noastră – Polonia, Cehia, Bulgaria – au companii private în domeniul militar care, în clipa de faţă, se dezvoltă exponenţial.

ADVERTISEMENT

Cred că avem încă de construit şi de recuperat timp preţios pe care nu l-am folosit bine, dar nu este o chestie strict românească.

Sunt multe ţări vest-europene care au crezut că pot colecta dividendele de pace şi că doar America trebuie să investească în securitate şi că în Europa poţi să neglijezi securitatea naţională.

ADVERTISEMENT

Această iluzie s-a sfârşit şi toţi aliaţii au în plan să aibă cel puţin 2% din PIB pentru Apărare, dacă nu acum, măcar într-un orizont cât mai apropiat”, spune Mircea Geoană, care este convins de faptul că România are o vocaţie de a juca un rol multiregional în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

ADVERTISEMENT