News

Mircea Geoană dezvăluie cum percepe NATO situația din Ucraina: ”Nu vedem că Rusia vrea sau poate să escaladeze conflictul”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că ultimele evenimente din Ucraina arată că Rusia nu are capacitatea necesară de a lărgi frontul.
06.05.2022 | 18:38
Mircea Geoana dezvaluie cum percepe NATO situatia din Ucraina Nu vedem ca Rusia vrea sau poate sa escaladeze conflictul
NATO Deputy Secretary General Mircea Geoana addresses conference NATO Engages: Innovating the Alliance
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană s-a referit la situația din Ucraina în cadrul unui interviu acordat recent jurnaliștilor televiziunii Al Jazeera.

Geoană anunță că se apropie deznodământul războiului din Ucraina

Astfel, fostul ministru de externe a indicat că războiul din Ucraina se îndreaptă spre o fază decisivă. Totuși, la nivelul NATO, Rusia este percepută ca o atacatoare care nu vrea sau nu poate lărgi frontul, în ton cu amenințările lansate de la Kremlin la adresa țărilor care ajută Ucraina.

ADVERTISEMENT

Intrăm într-o fază decisivă a războiului pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei. Anticipăm că următoarele săptămâni vor fi decisive, chiar dacă războiul se va întinde pe o perioadă mai lungă.

Nu vedem din punct de vedere militar că Rusia vrea sau poate să escaladeze conflictul. Mai ales cu NATO… Probabil, a fost descurajant că NATO a mobilizat forţe semnificative suplimentare pe flancul est și a activat pentru prima dată în istorie planul defensiv pentru ţările estice”, a declarat Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

Din păcate, secretarul general adjunct al NATO nu are vești bune în ceea ce privește finalul războiului. „Războiul va continua, cu mai mare intensitate şi mai multe victime, probabil, dar nu vedem un risc de escaladare între Rusia şi NATO. De asemenea, încercăm să evităm un astfel de scenariu.

Armata Ucrainei și Volodimir Zelenski au impresionat

Din discursul celui care la un moment dat a fost ambasadorul României la Washington nu au lipsit aprecierile la adresa armatei ucrainene. Totodată, nu au fost uitați nici liderii politici de la Kiev, în fruntea cărora a strălucit președintele Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Ca forţă militară, Ucraina a ajuns la un standard cvasiNATO, în timp ce Rusia a rămas o armată postsovietică. Cred că diferenţele în calitatea leadershipului în domeniul militar nu ne-au surprins.

Ne-a surprins curajul incredibil al ucrainenilor, al tuturor, nu doar al armatei. Capacităţile de comunicare ale preşedintelui Zelenski şi ale echipei sale”, a completat Geoană.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună, acesta declara că NATO va continua să ajute Ucraina cu sprijin militar adecvat acestei noi etape de derulare a războiului declanşat de Rusia. În plus, Mircea Geoană anunța că NATO va oferi inclusiv sprijin umanitar şi financiar ucrainenilor.

Totodată, nu lipseau criticile la adresa președintelui Rusiei, Vladimir Putin, despre care Geoană spunea că ”este direct responsabil pentru acest război criminal”.

ADVERTISEMENT