ADVERTISEMENT
News

Mircea Geoană, după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden: “Este important să nu întrăm într-o logică de Război Rece”

Mircea Geoană, secretar adjunct general NATO, a discutat miercuri despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden, declarând: "Este important să nu fim într-o logică de Război Rece"
Autor: Rareș Mușătoiu | 16.06.2021 | 21:39
Mircea Geoană, după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden:
Mircea Geoană după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden: "Este important să nu întrăm într-o logică de Război Rece" foto: hepta.ro

Geoană a formulat în urmă cu câteva luni mai multe avertismente legate de securitatea internațională, tematica principală a acestora fiind reprezentată de către acțiunile Rusiei.

ADVERTISEMENT

Numele secretarului adjunct general al alianței nord-atlantice a fost amintit și în legătură cu o posibilă candidatură din partea PSD la alegerile prezidențiale din 2024.

Mircea Geoană, după summit-ul dintre Biden și Putin: “Să nu fim într-o logică de Război Rece”

“Avem o politică aprobată, pe de-o parte, există multă robustețe față de acțiunile Federației Ruse, dar există și o componentă a dialogului. Acesta a fost repornit, există zone în care este o nevoie imperioasă de dialog, cum ar fi zona protocoalelor nucleare.

ADVERTISEMENT

De exemplu, este important pentru noi toți ca Iranul să nu devină o putere nucleară. De asemenea, în Afghanistan este important să nu reînceapă conflictele după ce operațiunea armatei NATO se va încheia acolo.

Sunt și alte subiecte, iar președintele Biden cu atât de multă experiență, e vorba de decenii, a spus extrem de clar: sunt niște lucruri pe care democrațiile occidentale nu le pot accepta: atacul la adresa suveranității teritoriale a Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova și această acțiune permanentă de a destabiliza societățile democratice și de a accentua rupturile existente.

ADVERTISEMENT

Acest limbaj dur nu este contrar ideii că se poate colabora cu Rusia, eu am făcut patru invitații oficiale către Federația Rusia să ne reîntâlnim în formatul obișnuit, Rusia – NATO, poate după această intâlnie de la Geneva va există o dorință de reașezare la masa dialogului.

Din acest punct de vedere, a fost foarte importantă suita de summit-uri la care a participat Biden, G7, summit-ul NATO, extrem de important, summit-ul între SUA și UE, desfășurat la Bruxelles, și foarte bine că președintele Biden s-a întâlnit și cu președintele Putin.

ADVERTISEMENT

Joe Biden este cel mai experimentat lider politic la nivel înalt din ultima perioadă, este un om care a acționat la nivel foarte înalt timp de decenii, a văzut multe la viața dânsului. Chiar am discutat despre rolul său în extinderea NATO, chiar și aderarea României la NATO.

A fost un politician activ și influent în timpul Războiului Rece, a văzut tot și știe tot. La acest nivel de sofisticare în relații internaționale și cu o echipă formidabilă precum cea pe care o are este cel mai capabil să găsească echilibrul just între interesele noastre și ale aliaților noștri și, în același timp, dorința de a regăsi punți de comunicare.

ADVERTISEMENT

Nu putem să intrăm într-o logică de Război Rece și nu noi am început acest tăvălug: ocuparea Crimeei, ocuparea Donbasului, presiunile asupra Moldovei și Georgiei, lucruri pe care știm că Rusia le face”, a declarat Mircea Geoană la Antena 3.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!