News

Mircea Geoană: După summit-ul de la Madrid, NATO va avea o viziune coerentă pentru flancul estic și România

Secretarul general adjunct al NATO a declarat sâmbătă că, în urma adoptării noului concept strategic al NATO la summitul de la Madrid, alianța va avea o viziune coerentă pentru flancul estic
25.06.2022 | 14:57
Mircea Geoana Dupa summitul de la Madrid NATO va avea o viziune coerenta pentru flancul estic si Romania
Mircea Geoană, alături de secretarul de stat al SUA. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că NATO urmează să aibă o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generaţie pentru flancul estic şi pentru România.

O nouă viziune a NATO pentru flancul estic

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, la Bistrița, că noul concept strategic este al doilea cel mai important document al NATO după tratatul de la Washington şi că acesta vizează strategic viziunea alianței pentru următorul deceniu. Acesta a precizat că noua strategie urmează să fie adoptată la summitul care urmează să se desfășoare la Madrid, unde este invitat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

„Liderii NATO vor lua la Madrid decizii cu adevărat istorice. Acţiunile agresive ale Rusiei au determinat din partea NATO, o alianţă defensivă, măsuri de protejare a teritoriului aliat. Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este înafara articolului 5, niciun aliat din România până în ţările baltice, din Canada până în inima Europei, nu sunt în afara preocupărilor noastre de apărare şi descurajare.

Decizii istorice, concept strategic nou, zona Mării Negre va fi reflectată în acestă nouă viziune a NATO pentru că este o zonă de imensă importanţă strategică”, a spus Mircea Geoană sâmbătă, aflat la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistriţa.

ADVERTISEMENT

Acesta a subliniat că noul concept strategic prevede o viziune multidimensională pentru flancul estic dar şi pentru România.

„Decizii importante pentru noua prezenţă, noua generaţie şi noua calitate a prezenţei NATO pe flacul estic, inclusiv în România: alt nivel de prezenţă militară, alt nivel de prezență cibernetică, active din spaţiul extraterestru, zone de informaţii şi culegere de informaţii, prepoziţionarea de echipamente, de muniţii şi de stocuri, exerciţii şi antrenament de ultimă generaţie.

ADVERTISEMENT

Vom avea o viziune coerentă, multidimensională, de ultimă generaţie pentru flacul estic şi pentru România”, a mai precizat secretarul general adjunct al NATO, citat de Mediafax.

Geoană, despre războiul din Ucraina

În urmă cu o zi, oficialul NATO, aflat la Cluj la o dezbatere priind rolul NATO și al UE la modernizarea României, a precizat că în acest moment se întrevede un conflict de lungă durată în Ucraina, în condițiile în care niciuna dintre cele două țări nu are forța de a obține o victorie decisivă pe câmpul de luptă.

ADVERTISEMENT

„Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată, tot mai mult un război de atriţie, în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative, un război dominat de artilerie şi mici mişcări de trupe, avans-repliere, dar de ambele părţi nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă”, a declarat Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT