News

Mircea Geoană face apel la unitate în contextul crizei de securitate din Europa: ”Trebuie să facem mai mult pentru Ucraina”

Aflat în Germania, acolo unde participă la Conferința de Securitate de la Munchen, Mircea Geoană face apel la unitate în contextul crizei de securitate din Europa.
15.02.2023 | 16:07
Mircea Geoana face apel la unitate in contextul crizei de securitate din Europa Trebuie sa facem mai mult pentru Ucraina
Mircea Geoană: ”Cu cât vom face mai mult pentru Ucraina acum, cu atât mai repede nu vor mai avea loc aceste crime, războaie și suferințe în toată lumea”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În această săptămână, aproximativ 40 de șefi de stat şi de guvern, aproape 100 de miniștri şi mai mulți șefi de organizații internaționale iau parte la Conferința de Securitate de la Munchen.

Mircea Geoană: ”Cu cât vom face mai mult pentru Ucraina acum, cu atât mai repede nu vor mai avea loc aceste crime, războaie și suferințe în toată lumea”

În orașul german se află și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. La mijlocul săptămânii, acesta a participat la evenimentul de lansare al raportului anual al Conferinței de Securitate, moment care prefațează reuniunea propriu-zisă a Conferinței și care va avea loc în intervalul 17 – 19 februarie.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestei sesiuni, oficialul Alianței Nord-Atlantice a făcut apel la unitate în rândul societăților europene. Geoană a spus că numai prin acest mod se va putea construi un sistem de norme la nivel mondial care să fie capabil să împiedice impactul negativ al conflictului din estul Europei.

Politicianul român le-a cerut statelor europene să depună mai multe eforturi pentru a sprijini Ucraina, stat aflat de aproape un an sub agresiunea Rusiei. ”Cu cât vom face mai mult pentru Ucraina acum, cu atât mai repede nu vor mai avea loc aceste crime, războaie, suferințe și efecte în toată lumea”, a menționat Mircea Geoană în cadrul evenimentului din Germania.

ADVERTISEMENT

La discursul secretarului general adjunct al NATO au participat personalități de prim rang, precum Olga Stefanișina, vice-premierul Ucrainei, Tobias Lidner, ministru de stat pentru Afaceri Externe al Germaniei, Nathalie Tocci, directorul Institutului pentru Afaceri Internaționale din Roma, precum și Christoph Heusgen, președintele Munchen Security Conference.

Geoană le-a mai reamintit tuturor celor prezenți la eveniment că, la ora actuală, ”întreaga lume trece printr-o transformare profundă strategică și în termeni de securitate – declanșată de asalturile masive ale Rusiei și ale altor puteri revizioniste împotriva democrațiilor noastre și a sistemului internațional bazat pe norme și reguli”.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, întâlnire importantă cu co-președinta Social Democraților Germani (SPD)

Mircea Geoană a profitat de prezența în Germania pentru a se întâlni cu Saskia Esken, co-președinta Social Democraților Germani (SPD), principalul partid al coaliției de guvernământ. Oficialul NATO a ținut să scoată în evidență rolul central pe care SPD îl are în procesul de transformare a culturii strategice a Germaniei și a arhitecturii de securitate a Europei.

Consolidarea rezilienței societale este esențială într-o lume în care efectele războiului și ale revoluției tehnologice se resimt profund”, a punctat Mircea Geoană, la evenimentul din Bavaria.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, secretarul general adjunct al alianței militare a participat și la o masă rotundă organizată de Fundația Friedrich-Ebert, în parteneriat cu New Economy Trust, proiect academic internațional al Asociației Proiectul Romania 2030.

În cadrul acestei sesiuni, discuțiile s-au concentrat pe importanța coeziunii societale, a mecanismelor democratice robuste, precum și a sistemelor media transparente. ”Este esențial ca reziliența să fie extinsă pentru a acoperi provocările și socurile cu care se confruntă societățile deschise și democrațiile incluzive în prezent”, a declarat Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT