Călin Georgescu invocase un scenariu considerat conspiraționist, mai exact că Administrația Biden vrea să pornească de urgență războiul în România, pentru a declara stare de urgență în SUA și pentru a nu-i mai permite lui Donald Trump să ajungă la putere. Acest scenariu este considerat ”aberant” de către Mircea Geoană.
”România nu va intra în război, iar scenariul privind oprirea instalării președintelui Trump este aberant. Declarațiile lui Călin Georgescu sunt periculoase si iresponsabile și nu pot fi in niciun fel justificate de frustrarea anulării alegerilor prezidențiale. Întâlnirea Trump-Zelenski de la Paris indică exact contrariul – șansele unui armistițiu în viitorul apropiat cresc”, a scris Geoană pe Facebook.
Rusia pare că și-a intensificat operațiunile de dezinformare din țara noastră, astfel că pe TikTok a explodat numărul de clipuri cu informații false. Majoritatea au legătură cu scenariul conspiraționist conform căruia țara noastră se pregătește de război, astfel că tinerii ar urma să fie mobilizați.
Conform lui Sorin Ioniță, reprezentant Expert Forum, în doar trei zile în perioada 6-8 decembrie, numărul de vizualizări pe aceste știri false a trecut de 10 milioane. Specialiștii avertizau că în această perioadă Rusia va intensifica considerabil atacurile hibride pentru a crea haos în țară.
”De trei zile încoace se pompează resurse masive în narațiunea alarmistă SE MOBILIZEAZĂ TINERII ȘI REZERVIȘTII CA SĂ-I DUCA LA RĂZBOI ÎN UCRAINA, adică o chestie reciclata din Republica Moldova, unde campania anti-referendum a marșat puternic pe ideea UE = NATO = RAZBOI, deci nu votați Maia Sandu.
Dacă tot aveau textul și clipurile pe limba română, de ce sa nu le dea drumul și aici? Dealtfel se vede că imaginile sunt ori banale, de la parada de 1 decembrie, ori filmate vara”, explică expertul. Statistic ar fi existat cel puțin 230 de videoclipuri de acest tip cu peste 10,5 milioane de vizualizări pe TikTok cu tema #război.
”Deși n-avem canale preferențiale cu rețeaua am putut documenta vreo 70 de surse, pe care le-am trimis CNA și ANCOM pentru măsuri de luat mai departe”, a precizat Ioniță. Mai mult, Expert Forum a subliniat că aceste informații de tip fake news sunt doar ”un delir al unei grupări extremiste, care încearcă să creeze haos și proteste violente în România”.
O poziție similară a avut MApN, care le-a transmis oamenilor să nu mai creadă în toate aberațiile care sunt distribuite masiv pe TikTok. ”Asa cum am informat și în postarea anterioară, aceste manipulari răspândite pe rețelele digitale, în special TikTok, inclusiv ca parte din campanii susținute de actori statali cu o agendă contrară.
Suveranității României și împotriva NATO, au rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice. În cazul în care astfel de dezinformări vor mai apărea, vom continua să le semnalăm”, a transmis Centrul Inforadar al MApN.