News

Mircea Geoană avertizează că invazia Rusiei va continua: ”Asaltul se va desfășura în jurul Kievului, în estul și sudul Ucrainei”

Secretarul general-adjunct al NATO, românul Mircea Geoană, avertizează că invazia Ucrainei de către Rusia va continua, în ciuda semnalelor unor negocieri. Kievul, estul și sudul țării, vizate de noi asalturi.
18.03.2022 | 12:57
Mircea Geoana avertizeaza ca invazia Rusiei va continua Asaltul se va desfasura in jurul Kievului in estul si sudul Ucrainei
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina încă este departe de a se încheia, în ciuda negocierilor pentru pace care se duc în paralel cu bombardamentele.

Invazia Rusiei din Ucraina va continua, avertizează Mircea Geoană

Într-o conferință de presă susținută vineri, Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO, a declarat că estimările Alianţei sunt că asaltul militar al rușilor din Ucraina va continua, în această țară fiind masate 75% din forțele militare ale Rusiei.

ADVERTISEMENT

Oficialul român anticipează că ofensiva Rusiei va continua în 3 direcții principale: în jurul Kievului, în estul și sudul Ucrainei.

”Semnalele spun că asaltul Rusiei va continua în 3 direcții principale: în jurul Kievului, în estul și sudul Ucrainei. Și anticipăm că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime și distrugerile din zonă”, spune Geoană.

ADVERTISEMENT

Secretarul general-adjunct al NATO mai anunță că Alianța va continua să sprijine Ucraina, însă va încerca să evite o confruntare armată directă pentru a nu declanșa ”un război între o alianţă nucleară şi o putere nucleară”.

Ce spune Mircea Geoană de cererea Lituaniei pentru o zonă de interdicție aeriană în Ucraina

Joi, Parlamentul Lituaniei a cerut în unanimitate crearea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

ADVERTISEMENT

În repetate rânduri, NATO a exclus o astfel de măsură, de teamă că ea ar putea duce la o escaladare dramatică a conflictului. Mircea Geoană a reiterat această poziție a aliaților.

”Au fost foarte multe discuții, solicitări din Ucraina, ale liderilor din state NATO care spun că ar trebui să facem mai mult pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

O linie de demarcație aeriană înseamnă că trebuie să bombardăm aeronave rusești, aeroporturi rusești, înseamnă un conflict direct cu Federația Rusă.

Înțelegem foarte mult emoția, dramatismul situației. Armata ucraineană are succes și provoacă distrugeri masive rușilor și datorită eroismului lor, dar și pentru că NATO a ajutat Ucraina după 2014”, adaugă oficialul român.

Despre acest subiect și despre altele extrem de importante, NATO va discuta săptămâna viitoare, atunci când este programat un summit la care participă și liderul SUA, Joe Biden.

”Săptămâna viitoare vom avea un summit NATO. Președintele american Joe Biden, premierul Trudeau al Canadei și noi toți vom discuta și vom decide continuarea de sprijin militar, financiar și umanitar Ucrainei eroice.

Liderii NATO au și responsabilitatea de a veghea ca în paralel cu sprijinul acordat pentru Ucraina să nu transformăm un conflict deja complicat într-o conflagrație la nivel global”, a mai spus Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT