News

Mircea Geoană, mesaj ferm privind criza din Ucraina: ”Zilele următoare vor fi foarte importante”

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, a precizat că au existat promisiuni de la președintele Putin că vom asista la o dezescaladare din partea Federației Ruse.
19.02.2022 | 20:16
Mircea Geoana mesaj ferm privind criza din Ucraina Zilele urmatoare vor fi foarte importante
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a declarat vineri că peste 100.000 de militari ruși sunt desfășurați pe trei laturi ale Ucrainei, dar totuși ”zarurile n-au fost aruncate” și mai este timp pentru o soluție diplomatică prin care să fie evitat un război.

Adjunctul secretarului general al NATO a transmis, într-o interveție la Digi 24, că zilele următoare vor fi cruciale pentru a vedea dacă președintele Putin ”dorește să readucă războiul pe continentul european sau ar prefera masa discuțiilor.”

ADVERTISEMENT

Mircea Geonă: ”Timpul pentru diplomație încă nu s-a încheiat”

Reacția lui Mircea Geoană după ce Moscova a cerut retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria.
Mircea Geoană. Sursa foto: Hepta

”Am avut promisiuni de la președintele Putin, după discuții cu lideri europeni și cu liderul american, că vom asista la o dezescaladare din partea Federației Ruse.

Observăm, din păcate, opusul acestei situații: forțe militare ruse masate pe trei laturi ale Ucrainei și acest lucru ne preocupă în mod deosebit.

ADVERTISEMENT

Spun acest lucru pentru că trebuie să facem ceea ce este obligația noastră să facem – să dăm dialogului politic și diplomației o șansă reală. Timpul pentru diplomație încă nu s-a încheiat”, a declarat Mircea Geoană.

Totodată, acesta a explicat că este decizia Moscovei de a reveni la masa dialogului cu NATO, în plan bilateral cu Statele Unite sau în cadrul OSCE.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană crede că zilele următoare vor fi probabil foarte importante pentru a vedea care e decizia pe care o va lua președintele Putin.

”Va dori să aducă, după multe decenii, din nou război pe continentul european sau va prefera, așa cum dorim și noi, să avem o discuție serioasă, temeinică, cu privire la o situție de securitate europeană care poate fi rezolvată prin dialog și prin diplomație”, a subliniat adjunctul șefului NATO.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană: ”Nu înseamnă că zarurile au fost aruncate, nu înseamnă că nu vom încerca tot ce depinde de noi”

Adjunctul șefului NATO.a avertizat că anunțurile pe care le face Moscova sunt propagandă, și nu măsuri cu adevărat de dezescaladare.

ADVERTISEMENT

”Sunt mici mutări de forțe în cadrul exercițiului pe care Rusia îl întreprinde în Belarus, dar sunt modificări minore, superficiale pe prezență militară.

Dar pe ansamblu, și în zona Belarus, și în estul Ucrainei, și din sud, dinspre Peninsula Crimeea, vedem de fapt o mobilizare suplimentară de forțe, cu mult peste 100.000 de militari ruși și mai preocupant chiar decât numărul acestora este faptul că există măsurile de logistică, de comandă și control, care ne indică faptul că la un eventual ordin – politic, care sperăm să nu fie dat de la Kremlin -, executarea din punct de vedere militar al acestui ordin se poate realiza într-un timp destul de scurt”, a declarat Mircea Geoană la Digi 24.