Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, a ținut să-i felicite pe sportivii români care au participat la Jocurile Olimpice de la Paris, aducând rezultate bune în țară. Geoană a subliniat domeniul sportului ca fiind unul strategic, esențial pentru vigoarea și competitivitatea unei națiuni.
Mircea Geoană a ținut să-i felicite, duminică, pe sportivele și sportivii români, care au obținut rezultate bune pentru România, după încheierea Jocurilor Olimpice de la Paris. Geoană a subliniat că, după sărbătorirea acestor reușite, este necesar ca în România să existe o reconstrucție a sectorului sportiv, domeniu crucial pentru orice societate modernă. Prin sport, spune adjunctul NATO, „devenim o națiune mai puternică, mai educată, mai pregătită pentru viitor”.
„S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Paris, felicitări tuturor sportivelor și sportivilor noștri, antrenorilor voștri, familiilor voastre, Comitetului Olimpic. Știu cât de multă muncă și sacrificiu este în spatele acestui imens succes. Celor cu medalii, felicitări din toată inima, dar și celor care au participat. Este în sine o uriașă performanță. Suntem cu toții foarte mândrii de voi”, a transmis Mircea Geoană într-un material video postat pe pagina sa Facebook.
Geoană a evidențiat și că, în final, sportiva Ana Maria Bărbosu a fost repusă în drepturi de către Comitetul Olimpic Internațional, româncei revenindu-i pe drept medalia de bronz pentru evoluția sa de la sol.
„Sunt foarte bucuros că și Anei Maria Bărbosu i s-a făcut, în final, dreptate. Iată că există instituții, există reguli care sunt respectate. Teoriile conspirației nu au ce căuta aici. Foarte bine că i s-a făcut dreptate unei sportive care reconfirmă gimnasticii românești, care știu că va reînvia în perioada următoare”, a spus Geoană.
Secretarul general al NATO a ținut să-l evidențieze și pe tânărul campion al natației românești, David Popovici, care s-a întors de la JO de la Paris cu două medalii, una de aur și alta de bronz, spunând că „este o voce a conștiinței tinerilor României”. Însă, spune Mircea Geoană, performanțele individuale nu pot suplini sportul ca formă de educație și sănătate, investițiile în acest domeniu extrem de important.
„Am câștigat și o voce a conștiinței tinerilor României, în David Popovici. Pentru că, de-o manieră integră și puternică, David exprimă nu doar partea care ne bucură, performanță, succes, de multe ori individual. Și care ne arată tuturor ceea ce știm cu toții că, de fapt, în România există ca problemă: nu avem sport de masă, nu investim sistematic în infrastructură sportivă, nu avem sportul ca formă de educație și sănătate pentru întreaga noastră națiune”, spune el.
Mircea Geoană a reafirmat că, prin practicarea sportului, o națiune este mai câștigată la capitolul educație și vigoare, sportul contribuind în mod determinant ca un popor să poată depăși mai ușor obstacolele și să fie mai rezilient la șocuri de-a lungul timpului.
„Pentru că, da, o națiune care face sport este o națiune mai educată, mai puternică. În viață vin și obstacole. Sportul te pregătește pentru viață, ești mai competitiv, ești mai productiv, ești mai rezistent la șocuri”, este de părere Geoană.
Mircea Geoană a subliniat în final că, dincolo de spectacolul, performanțele și comentariile de după încheierea Jocurilor Olimpice de la Paris, trebuie ca România să facă o analiză internă a domeniului sportiv, dând exemplu țări ca Spania, Franța și Ungaria. Practicarea sportului nu aduce numai medalii, spune secretarul general adjunct al NATO, ci contribuie la o națiune mai sănătoasă, mai sigură pe ea, mai competitivă, mai de succes.
„De aceea cred că după ce se sting ecourile și comentariile firești după Jocurile Olimpice, după ce facem, evident, analize, trebuie să ne punem serios pe treabă. Pentru că un plan pe termen mediu, an după an, cum a făcut Spania, cum a făcut Franța, cum a făcut Ungaria, iată, un număr mare de medalii, produc rezultate în timp.
Și nu doar medalii mai multe, ceea ce ne dorim cu toții, dar oameni mai sănătoși, tineri mai productivi, mai puțină lume la spital și la doctori, o națiune mai competitivă, o națiune mai mândră, mai puternică. Sportul face parte din ceea ce reprezintă ingredientul fundamental al unei națiuni de succes. Trebuie să ne apucăm cu toții de treabă”, încheie Mircea Geoană.