News

Mircea Geoană, mesaj pentru români după episodul Schengen: ”A venit clipa să învățăm să ne apărăm altfel interesele”

Mircea Geoană le transmite românilor să fie și mai uniți după ratarea aderării la Schengen și e convins că țara noastră merită un loc ”în inima Europei”.
16.12.2022 | 18:10
Mircea Geoana mesaj pentru romani dupa episodul Schengen A venit clipa sa invatam sa ne aparam altfel interesele
Mircea Geoană, mesaj pentru români după episodul Schengen. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO și, totodată, cel despre care s-a scris că ar fi varianta ideală a PSD la alegerile prezidențiale din 2024, a mărturisit că înțelege frustrarea tuturor românilor care au văzut cum țara noastră a rămas în afara spațiului Schengen din motive subiective.

Mircea Geoană, mesaj pentru români după episodul Schengen

Geoană le-a reamintit românilor că el și-a dedicat toată viața integrării euro-atlantice a României, în UE sau în NATO, astfel că e inacceptabil ca țara noastră să nu fie încă un membru cu drepturi depline în lumea civilizată.

ADVERTISEMENT

”Pentru mine, ca om care și-a dedicat viața integrării euro-atlantice, această izbucnire de mânie și de frustrare din jurul Schengen-ului nu este decât picătura care a făcut să se verse un pahar umplut.

Nu am negociat acum 18 ani atât de multă asimetrie de putere, de influență și putere economică. Nu am negociat niciodată să fim, după 11 ani, după momentul în care trebuia să intrăm automat în Schengen, să fim încă la ușile acestei zone.

ADVERTISEMENT

Deci, pentru mine, ca om care a lucrat toată viața la acest proiect, vă spun câteva lucruri, din partea mea și fără să implice funcția mea de astăzi. Un astfel de efort este un efort de-a lungul ciclurilor politice, un astfel de efort este legat de apărarea intereselor României și ale românilor. În principal, ale românilor care trăiesc în străinătate, ca misiune principală a statului român.

În al treilea rând, puterea și opoziția trebuie să lucreze pe marile proiecte naționale, mână-n-mână. Și în ultimul rând, trebuie să încercăm să ne reîncărcăm cu ambiția unei țări care nu mai trebuie să accepte să fie la periferia Europei, ci în centrul ei”, a transmis Mircea Geoană pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană e convins că poporul român și politicienii din România își vor învăța mai bine lecțiile și vor fi mult mai determinați și uniți în viitor, atunci când vine vorba de apărarea intereselor naționale.

”România își are locul natural în inima Europei și nu la periferia ei și nu în ultimul cerc concentric de putere la nivel de Uniunea Europeană. Vom învăța lecțiile din acest episod și din aceste episoade care continuă de prea mulți ani de zile și sper din toată inima, ca acum, la majorat, la 18 ani de la încheierea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, să învățăm că trebuie să ne apărăm interesele mai dârz, mai ferm, mai solidar, mai ambițios”, a adăugat secretarul general al NATO. ”A venit clipa să învățăm să ne apărăm altfel interesele”, a concluzionat Geoană.

ADVERTISEMENT

Internauții au apreciat mesajul transmis de Mircea Geoană și i-au transmis acestuia că ar fi soluția ideală pentru funcția de președinte al României.

”Dacă ajungea Președinte, altul era viitorul României! Diplomat, inteligent, demn! Am ales după chipul și asemănarea poporului! Cârciumioară, golăneala, șmechereală! Iar țara s-a dus de râpă! Acela a fost momentul când România a luat-o pe pantă în jos și încă alunecă, iar acum suntem pe marginea prăpastiei! Nu văd o salvare! Din păcate!”, a transmis un român, fiind completat de altul: ”Pentru aceasta avem nevoie de lideri români patrioți care să aibă și experiență”.

”România are nevoie de un conducător patriot, cu experiență, demn să ne reprezinte, așa ca dumneavoastră!”, a fost un alt mesaj apreciativ la adresa fostului lider PSD.

România a ratat șansa de a adera la spațiul Schengen în 2022, însă pur din motive subiective, eronat invocate de Austria. Asta, în condițiile în care austriecii susțin că țara noastră nu e pregătită pentru Schengen pentru că există o problemă cu migrația ilegală, lucru contrazis de cifrele oficiale.

ADVERTISEMENT