News

Mircea Geoană: NATO, garanția securității României în cazul unui război în Ucraina

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a transmis că locuitorii statelor de pe flancul estic al alianței sunt în siguranță în cazul unui conflict armat din Ucraina.
13.02.2022 | 15:49
Mircea Geoana NATO garantia securitatii Romaniei in cazul unui razboi in Ucraina
ADVERTISEMENT

Speculațiile legate de o posibilă invazie a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei s-a întețit în ultimele zile, asta în ciuda eforturilor diplomatice făcute pentru detensionarea situației. În plus, unele state le-au cerut cetățenilor să părăsească zona.

În aceste condiții, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre posibilitatea ca un război să izbucnească în viitorul apropiat pe teritoriul Ucrainei, dar și despre ce ar presupune această evoluție pentru România și celelalte state de pe flancul estic al alianței.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii Digi24 l-au întrebat pe Geoană despre situația tensiunilor dintre Ucraina și Rusia și a explicat că, în acest moment, nu pot fi stabilit intențiile regimului de la Kremlin. Cu toate acestea, el a subliniat că Federația Rusă are infrastructura necesară pentru o invazie completă.

“Nu avem o imagine completă asupra intențiilor reale ale președintelui Putin. Ceea ce putem spune, pe baza informațiilor pe care le primim la nivelul țărilor aliate, este că în clipa de față, mobilizarea, organizarea, logistica și susținerea forțelor rusești din jurul Ucrainei, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite, în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenție militară în orice moment”, a declarat Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

Există perspectiva unui război convențional

În acest interviu, Mircea Geoană a atras atenția asupra faptului că situația din apropierea granițelor ucrainene poate degenera rapid și că există riscul ca tensiunile pot duce la un conflict armat.

“Nu anticipăm riscuri la adresa securității noastre, dar nu putem exclude riscul de război convențional în Europa, după atâtea decenii, iar acest lucru creează, evident, preocupări”, a mai adăugat secretarul general adjunct al NATO.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Geoană a transmis că statele din NATO depun eforturi pentru menținerea dialogului și găsirea unei soluții diplomatice pentru această criză.

În plus, Mircea Geoană a subliniat că speră ca Federația Rusă să facă o analiză a situației în care se află și să decidă, pe baza costurilor și beneficiilor legate de o invazie în Ucraina. De asemenea, el a mai adăugat că un astfel de curs de acțiune va aduce dezavantaje regimului de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Flancul estic al NATO este în siguranță în cazul unui război

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că, în cazul unui conflict armat între Rusia și Ucraina, statele din estul alianței, printre care se numără și România, nu vor fi în pericol.

“Există o diferență fundamentală între a fi și a nu fi membru NATO, între a fi în România sau Polonia sau a fi, din păcate pentru Ucraina, în afara Alianței. Există o diferență calitativă cu privire la securitatea pe care NATO o oferă tuturor membrilor săi”, a mai explicat Geoană.

În ceea ce privește trupele suplimentare care au fost trimise în baza de la Mihail Kogălniceanu reprezintă un semnal clar al sprijinului de care se bucură țara noastră.

“Deci, pentru români, pentru polonezi, pentru flancul estic, pot să spun extrem de clar că nu sunt motive de preocupare. Apartenența noastră la NATO este cea mai serioasă, adevărată, credibilă garanție de securitate din istoria complicată a națiunii române și din istoria complicată a acestei părți de Europa, care a fost întotdeauna la confluența marilor puteri. Azi se dovedește justețea deciziei noastre din 2004 (când România a aderat la NATO – n.r.), la care am contribuit cu toții, o alegere istorică și pozitivă pentru români”, a concluzionat Geoană.

ADVERTISEMENT