News

Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, avertizează: ”Rusia continuă să trimită tehnică militară şi soldaţi lângă Ucraina”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, avertizează că tensiunea în estul Europei escaladează. Rusia continuă să-și intensifice prezența militară la graniță cu Ucraina.
31.01.2022 | 07:31
Mircea Geoana secretarul general adjunct NATO avertizeaza Rusia continua sa trimita tehnica militara si soldati langa Ucraina
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, mai mulți oficiali din diplomația rusă au dat asigurări că regimul lui Vladimir Putin nu are niciun plan de război cu statul vecin Ucraina.

Cu toate acestea, Rusia continuă să-și intensifice activitatea militară la granița ucraineană, acolo unde și-a deplasat peste 75% din forțele active.

ADVERTISEMENT

Acest anunț a fost făcut duminică, 30 ianuarie, de secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană.

Tensiunea escaladează în estul Europei. Mircea Geoană: ”Rusia continuă să trimită tehnică militară şi soldaţi lângă Ucraina”

Oficialul român al NATO a oferit noi date despre evoluția conflictului dintre Rusia și Ucraina. În timp ce dialogul dintre occident și Kremlin rămâne deschis, forțele internaționale fiind dispuse să negocieze pentru a ameliora tensiunile, Ucraina este amenințată de o prezență militară de peste 75% din forțele active ale Federației Ruse.

ADVERTISEMENT

Și în aceste zile, Vladimir Putin a intensificat acumularea de trupe și armament la granița cu statul vecin, avertizează Mircea Geoană.

”Federaţia Rusă continuă să trimită garnituri întregi de tren şi coloane cu tehnică militară, dar şi soldaţi care să înconjoare Ucraina de la graniţa de nord cu Belarus, la graniţa de est cu Federaţia Rusă.

ADVERTISEMENT

Asistăm, în perioada în care avem acest interviu, la prezență suplimentară de trupe rusești din Extremul Orient care vin în Belarus, amplasamente de sisteme de rachetă S 400, tot în Belarus.

Deci nu vedem semne de dezescaladare și de scădere a presiunii prezenței militare pe cele trei laturi ale graniței cu Ucraina, inclusiv din Crimeea, o zonă care este mai apropiată de România și de litoralul vestic al Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Partea rusă, inclusiv ministrul apărării rus, ei susțin că aceste exerciții sunt oarecum normale. Într-adevăr, în luna ianuarie, Federația Rusă în mod obișnuit întreprinde exerciții la nivelul întregii țări cu privire la verificarea stării de alertă a unităților militare. Dar astăzi avem în jurul Ucrainei peste 75% din forțele active ale Federației Ruse.

Este neobișnuit, este în afara sezonului de exerciții militare și facem încă o dată apel la Federația Rusă să își facă exercițiile pe care doresc să şi le facă. Nu avem o problemă cu exercițiile pe care le fac în mod normal. Şi NATO are exerciții, le anunțăm din timp, sunt transparente, sunt predictibile, dar ceva neobișnuit încă este posibil”, a spus Mircea Geoană la Antena 3.

NATO, pregătit pentru scenariul negativ al unui conflict militar Rusia – Ucraina

Întrebat dacă amenințarea Rusiei față de vecinul Ucraina este iminentă, Mircea Geoană a spus că NATO are în continuare încredere că dialogul va prima, dar este pregătit și de posibilitatea unui conflict.

”Asistăm la prezență de trup Este neobișnuit, este în afara sezonului de exerciții militare și facem încă o dată apel la Federația Rusă să își facă exercițiile pe care doresc să şi le facă. Nu avem o problemă cu exercițiile pe care le fac în mod normal. Şi NATO are exerciții, le anunțăm din timp, sunt transparente, sunt predictibile, dar ceva neobișnuit încă este posibil.

Deci haideţi să spunem, de un limbaj puțin mai direct: suntem pregătiți pentru dialog, dar suntem pregătiţi și pentru scenarii mai negative, pentru că încă nu știm care este intenția reală și dacă Federația Rusă va decide sau nu – sperăm să nu – să folosească din nou forță militară împotriva Ucrainei”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT