News

Mircea Geoană nu exclude ca Rusia să atace o țară NATO: “Dacă Ucraina nu rezistă, mă întreb care va fi următoarea țintă”

Mircea Geoană crede că Rusia ar putea ataca o țară NATO, posibil Polonia sau România, dacă Ucraina va pierde războiul provocat de Vladimir Putin. Geoană cere susținere totală pentru Kiev.
01.09.2022 | 15:25
Mircea Geoana nu exclude ca Rusia sa atace o tara NATO Daca Ucraina nu rezista ma intreb care va fi urmatoarea tinta
Mircea Geoană spune că Ucraina nu are voie să piardă războiul. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Secretarul general al NATO crede că războiul din Ucraina va fi unul de uzură, în condițiile în care rușii au avansat din iunie doar 0.02% din punct de vedere teritorial.

Mircea Geoană se teme că Rusia ar putea ataca o țară NATO

Geoană avertizează Rusia să permită accesul experților AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie, pentru a preveni un dezastru nuclear.

ADVERTISEMENT

”Facem apel la autoritățile ruse să permită neîntârziat accesul. Nu vedem neapărat un risc cu privire la bombardarea centralei, cât vedem un risc de accident sau incident cu privire la acțiunile de oprire a centralei. Centrala e alimentată de la o centrală termică din exterior, iar încercarea rușilor de a muta producția către Crimeea e o operațiune extrem de riscantă. Acesta este jocul: șantaj emoțional cu occidentul, propagandă împotriva ucrainenilor, când de fapt în spate e un interes militar și economic legat de energia electrică care ar putea să meargă către Crimeea.

Este imperios necesar ca Federația Rusă să păstreze operatorii ucraineni profesioniști care sunt specializați să lucreze cu acea centrală. Există un moment mai delicat. Și eu am lucrat în energie, momentul mai sensibil e când se fac operațiuni de oprire și repornire a centralei”, a transmis Geoană, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Geoană nu crede că Rusia are forța de a învinge Ucraina, însă un eșec ipotetic al Ucrainei ar însemna că Rusia va putea ataca și alte țări în viitor, chiar și membre NATO.

Din iunie până acum Federația Rusă a ocupat teritoriul din Donbas în proporție de 0,02%. Ăsta este ritmul de avans real al Federației Ruse în aceste luni, luni de vară, care sunt mai favorabile unor astfel de acțiuni militare. Este clar că și ofensiva rusească s-a împotmolit. Partea ucraineană are în acest moment capacitatea de a lansa o contraofensivă.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care au capacitatea să lovească în adâncime, să distrugă podurile de peste Nipru, în condițiile în care au capacitatea militară și tehnică să lanseze o contraofensivă, care nu este masivă, dar este simbolică, și este clar că recâștigarea inițiativei în orice război este un moment important. Nu anticipăm schimbări masive, dar faptul că Rusia este împotmolită și Ucraina atacă în sud este un lucru important. Federația Rusă nu a abandonat ideea să atace Odesa, să aibă un coridor care să priveze Ucraina de accesul la zona Mării Negre.

Nu vedem șanse din păcate pentru o soluționare politică a acestui conflict. De aceea anticipăm un război care se va prelungi, un război de uzură și un război al logisticii, și acesta este scenariul pe care îl vedem pentru următoarele luni, inclusiv lunile reci de iarnă. Faptul că Federația Rusă are dificultăți atât cu recrutarea cât și cu echipamentele, inclusiv datorită sancțiunilor, îi face să se îndrepte către dronele iraniene”, a completat Geoană.

ADVERTISEMENT

Geoană insistă că victoria Ucrainei este foarte importantă pentru a nu permite Rusiei să atace și alte țări din zonă.

”Dacă Ucraina nu rezistă și nu îi ajutăm pe ucraineni, mă întreb care va fi următoarea țintă pentru Federația Rusă, de data aceasta o țară NATO. Este un element de prudență și de obligație strategică. Evident că este un cost mai ales pentru cei vulnerabil în societățile noastre, dar noi vorbim de un cost în bani, în timp ce ucrainenii vorbesc de costuri în vieți omenești. Sancțiunile nu sunt cauza problemelor noastre, ci războiul Rusiei. În aceste moment, față de anul trecut, există o scădere cu 75% a importurilor de gaze”, a completat Geoană.

ADVERTISEMENT