News

Țările NATO, fără riscuri din cauza războiului. Mircea Geoană: „Peste 75% din forțele ruse sunt prinse în Ucraina”

Mircea Geoană dă asigurări că nu există risc pentru țările NATO din cauza războiului din Ucraina. El a precizat că peste 75% din efectivele armatei ruse sunt deja acolo.
16.03.2022 | 23:55
Tarile NATO fara riscuri din cauza razboiului Mircea Geoana Peste 75 din fortele ruse sunt prinse in Ucraina
ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dat asigurări că nu există vreun pericol pentru statele membre ale Alianței din perspectiva unor riscuri la adresa securității.

Mircea Geoană dă asigurări că nu există risc pentru țările NATO

Pe scurt, oficialul Alianței exclude posibilitatea ca vreunul dintre statele membre să fie atacat de ruși, mai ales în contextul în care, conform lui, peste 75% din forțele armatei ruse sunt deja preocupate cu războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Așadar, nici dacă ar mai exista o dorință pentru a invada alte teritorii, rușii nu ar mai avea destui oameni să o facă, a lăsat să se înțeleagă el.

Totuși, NATO continuă să fie preocupată de securitatea tuturor statelor aliate.

„Cu peste 75% din forţele ruse blocate în Ucraina şi suferind pierderi masive, nu anticipăm riscuri la adresa securităţii statelor aliate.

ADVERTISEMENT

Vom continua, bineînţeles, să fim vigilenţi, inclusiv pentru a evita riscuri de escaladare a conflictului, dacă nu prin intenţie, prin incidente sau accidente”, a spus el, relatează Agerpres.

Mircea Geoană: „Nu sunt elemente care să conducă la îngrijorări”

Mircea Geoană a insistat și a spus că nu există niciun indiciu care să arate că ar putea exista un atac al Rusiei nici asupra statelor membre NATO, precum nici în Marea Neagră sau Marea Baltică.

ADVERTISEMENT

„Nu sunt elemente care să conducă la îngrijorări cu privire la un atac deliberat al Federaţiei Ruse împotriva ţărilor NATO. Nici în zona Mării Negre, nici în zona Mării Baltice. Nu avem astfel de indicii”, a mai transmis el.

Totodată, Mircea Geoană a spus că Rusia este „prinsă” în greșeala strategică pe care a făcut-o în Ucraina, după ce a decis să o atace, deoarece i-a subestimat forțele de apărare.

ADVERTISEMENT

„Realitatea militară arată că Federaţia Rusă are dificultăţi şi este prinsă în această greşeală strategică masivă pe care a făcut-o, atacând şi subestimând de fapt Ucraina”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT