News

Mircea Geoană: “Nu vedem riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova”

Adjunctul secretarului general al NATO. Mircea Geoană, spune că „retorica nucleară a Rusiei este inacceptabilă și iresponsabilă” El spune că acum NATO nu vede riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova
29.04.2022 | 21:45
Mircea Geoana Nu vedem riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova
Geoană: „Retorica nucleară a Rusiei este inacceptabilă și iresponsabilă. Nu vedem riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova
ADVERTISEMENT

Geoană spune că atacul cu rachete asupra Kievului de joi seară este un exemplu pentru lipsa de respect față de dreptul internațional pe care Kremlinul o arată de la începutul războiului. „Este un semn de insolență, de lipsă de respect pentru cel care conduce ONU, să nu uităm că Rusia face parte din Consiliul de Securitate. Este o lipsă de minimă decență, inclusiv în timpul unui război”, a spus oficialul.

Nu vedem riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova

Suntem în a 65-a zi a acestui război, în care am văzut prima și, acum, a doua etapă a războiului. Anticipăm o rezistență și, de ce nu, o victorie a Ucrainei”, a mai spus adjunctul secretarului general al NATO, adăugând că situația este complicată, întrucât Occidentul ajută Kievul cu tehnică militară, dar și Rusia își regrupează trupele.

ADVERTISEMENT

Cum vedem lucrurile pe teren și cu forțele ambelor părți, poate să fie un conflict de durată”, a adăugat el.

Nu vedem riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova sau a Georgiei, dar anticipăm acțiuni de provocare, sub drapel fals. Însă nu pentru a crea dificultăți Republicii Moldova, ci Ucrainei, mai ales având în vedere o ofensivă în zona Odessa”. Dar, avertizează oficialul, „încercările de destabilizare a Republicii Moldova sunt în desfășurare”.

ADVERTISEMENT

Asistăm la un narativ al Kremlinului care nu este nou, inventarea unui inamic exterior, e ceva ce URSS și acum Rusia folosește, «Maica Rusie e în pericol». De fapt, o țară mare se năpustește asupra unui vecin, a unei țări inocente”, a rezumat Geoană situația.

El spune că NATO respinge acuzațiile că ar fi dușmanul Rusiei. Mai mult, adaugă Mircea Geoană, „în 1997, înainte de extinderea NATO, am semnat un act cu Rusia, ne-am angajat să nu punem trupe în zona de est a Europei, și n-am făcut-o. Cred că mesajul e pentru publicul din Rusia. Dacă spui despre Zelenski, care e evreu, că e nazist, și despre NATO că e agresiv, e aceeași poveste mincinoasă pe care Rusia o spune de mult”.

ADVERTISEMENT

Acum Kremlinul caută scuze și acuze la adresa Occidentului pentru eșlecul militar”, a încheiat subiectul adjunctul secretarului general al Alianței Nord-Atlantice.

Mircea Geoană se arată optimist cu privire la soarta Ucrainei: „vom asigura Ucrainei echipamente moderne, occidentale, și Kievul va avea o armată și mai performantă, de tip NATO, capabilă să câștige acest război”.

ADVERTISEMENT

Retorica nucleară a Rusiei este inacceptabilă și iresponsabilă

Retorica nucleară a Rusiei este inacceptabilă și iresponsabilă. O astfel de putere, de un asemenea calibru, trebuie să aibă și responsabilitate. Noi nu vedem elemente militare care să certifice intenția Rusiei de a folosi arme nucleare, nu vedem un risc iminent de utilizare a unor astfel de arme”, a mai spus Geoană

Dar dacă URSS a lui Hrușciov, când a fost „Criza rachetelor”, a știut să nu folosească armele nucleare, așteptăm și de la această putere aceeași responsabilitate. Și să aibă decența să nu mai folosească astfel de amenințări”, a încheiat Mircea Geoană interviul de la Digi24.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Cristi Borcea, cerere în căsătorie prin telefon: Nu putem trăi unul fără celălalt!
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Dezlegare la pește și vin. Somon cu legume și sos roșu
Dezlegare la pește și vin. Somon cu legume și sos roșu
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română