News

Mircea Geoană, rol principal în Cabinetul Dăncilă? „Guvernanţa din sectorul public este călcâiul lui Ahile”

13.06.2019 | 12:11
Mircea Geoana rol principal in Cabinetul Dancila Guvernanta din sectorul public este calcaiul lui Ahile

Fostul premier, Mircea Geoană ar putea avea un rol principal în Cabinetul Dăncilă. Actualul prim ministru, Viorica Dăncilă l-a chemat pe acesta la Palatul Victoria pentru o nouă rundă de negocieri. Deși a refuzat revenirea în PSD, Geoană ar putea acum să accepte să o ajute pe Dăncilă. Vizita omului care a pierdut la mustață alegerile prezidențiale pentru social democrați a avut loc în contextul în care numele acestuia a fost vehiculat pentru două funcții importante.

Mircea Geoană, rol principal în Cabinetul Dăncilă?

Vicepremier pentru parteneriatul strategic sau comisar european din partea României în viitoarea structură a Executivului de la Bruxelles sunt funcțiile prin care este ademenit Mircea Geoană de Dăncilă. Deocamdată, acesta nu pare a fi prea mult de acord cu actuala guvernare. “Guvernanţa din sectorul public este un punct vulnerabil, este călcâiul lui Ahile, dar problema cu guvernanţa nu este doar în sectorul public, ci şi în cel privat. Sectorul privat nu este compus exclusiv din multinaţionale care vin cu reguli, cu proceduri.

Sectorul privat este compus din sute de mii de mici şi medii companii care se zbat să devină mai competitive, mai productive, să fie capabile să crească, să fie capabile să exporte, să se reinventeze atunci când piaţa o cere. Şi în zona civică, guvernanţa este precară. Dacă undeva în nordul Europei, implicarea civică unui cetăţean, să spunem suedez, este crescută, astfel, un suedez participă, în medie, la 4,5 ONG-uri diferite, la noi, în România, dar şi în regiune, implicarea e undeva la zero virgulă ceva la sută, adică unu din 5 români este implicat în activităţi civice. Un nordic se implică, deci, în 4,5 activităţi civice”, a declarat Geoană.

Mircea Geoană, rol principal în Cabinetul Dăncilă. Mircea Geoana
Mircea Geoană ar putea lucra din nou pentru Guvern. Sursa foto – facebook

„Guvernanţa din sectorul public este călcâiul lui Ahile”

Actualul preşedinte ASPEN, Mircea Geoană crede că piaţa unică digitală reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte europene din ultimele şase decenii şi înseamnă, practic, următoarea frontieră la nivelul Uniunii Europene. “Piaţa unică digitală este următoarea frontieră a proiectului european. Probabil că piaţa unică digitală este printre cele mai mari proiecte europene din ultimii 60 de ani. 460 de miliarde de euro vor fi disponibili şi vor asigura creştere şi transformare în toată Europa.

Deci, dacă pe ansamblu, pentru întreaga Uniune Europeană piaţa unică digitală înseamnă o creştere exponenţială de resurse şi competitivitate, riscul ca fracturile dintre ţările dezvoltate, cu companii puternice, cu guvernanţă puternică în sectorul public şi cele mai slabe să se adâncească”, a mai spus Mircea Geoană.