News

Mircea Geoană: “Rusia şi-a consumat întreaga capacitate de luptă”. Ce spune despre antrenarea soldaților ucraineni în România

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, a declarat duminică că în acest moment Rusia „și-a consumat întreaga capacitate de luptă” pe frontul din Ucraina
24.04.2022 | 21:45
Mircea Geoana Rusia sia consumat intreaga capacitate de lupta Ce spune despre antrenarea soldatilor ucraineni in Romania
Adjunctul Secretarului General al NATO, Mircea Geoana, despre situația din Ucraina. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Secretarul adjunct al NATO a declarat duminică, într-un interviu pentru Observator News, că Rusia și-a consumat întreaga capacitate de luptă în războiul împotriva Ucrainei și, fiind întrebat, dacă România ar putea antrena soldați ucraineni, acesta a spus că unele state fac deja acest lucru fără să-l declare.

Rusia și-a consumat capacitatea de luptă

Mircea Geoană a susținut că în acest moment războiul din Ucraina va intra într-o nouă fază, în care armata rusă pare să opereze mult mai aproape de doctrina sa militară, cu bombardamente masive de artilerie și atacuri terestre cu blindate. Acesta a criticat și decizia Rusiei de a continua ostilitățile pe perioada sărbătorilor de Paște.

ADVERTISEMENT

Intrăm într-o fază decisivă a acestui război, care are aproape 2 luni de zile şi este ceva mai necreştin decat să continui acest război în timpul sărbătorilor de Paşte. Suntem ortodocşi cu toţii: şi ruşii, şi ucrainenii şi noi. Nu cred că există ceva mai necreştinesc decât asta”, a declarat Geoană pentru Observator.

Acesta a explicat că se așteaptă ca armata rusă să vină cu o schimbare de tactică și a subliniat că există cereri din partea Ucrainei ce nu pot fi onorate de către NATO.

ADVERTISEMENT

„Suntem în a doua etapă a unui război foarte complex, în care vedem şi din partea Rusiei o schimbare de tactică, o schimbare de mod de abordare a acestui război. Sunt mai aproape de doctrina militară rusească, care foloseşte artilerie, bombardamente, lovituri în profunzime, pentru a pregăti un asalt terestru sau cu blindatele.

Noi ne uităm cu foarte multă seriozitate la solicitarile ucrainenilor. Unele pot fi indeplinite, altele nu. Au cerut zonă de interdicţie aeriană. Nu am putut oferi pentru că însemna război între NATO şi Rusia”, a mai spus oficialul român.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că Federația Rusă pare să-și fi epuizat întreaga capacitatea de luptă în acest război din Ucraina, și a susținut că armata rusă a suferit pierderi masive în cele șase săptămâni de război.

Antrenarea soldaților ucraineni în România

Întrebat despre posibilitatea ca soldații ucraineni să fie antrenați pe teritoriul țării noastre, la fel cum se întâmplă în Marea Britanie, secretarul adjunct al NATO a subliniat că multe țări permit deja acest lucru fără a-l declara public.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să se întrunească trei condiţii: Unu – să existe cerere. Doi – să existe ofertă. Şi trei – să existe momentul potrivit. Deci, în clipa de faţă, această tranziţie către antrenarea ucrainenilor pentru echipamente de tip occidental a inceput să se producă. Sunt câteva ţări care fac acest lucru fără să comunice public”, a declarat Geoană.

ADVERTISEMENT

Oficialul român a precizat că prezența NATO pe flancul estic al alianței este una robustă, urmând ca la următorul Summit NATO de la Madrid să fie adoptate măsuri pe termen lung unde atât securitatea României cât și a celorlalte țări să fie garantate la un nivel „mult mai înalt şi mult mai coerent”.

„Federaţia Rusă, călcând în picioare angajamentele, inclusiv cu noi, practic, n-avem niciun fel de obligaţie pentru a respecta ce am discutat cu dânşii în 1997. În clipa de faţă, Rusia rămâne un jucător agresiv şi periculos. Ne luăm măsuri în consecinţă. 

Astăzi, un grup de luptă este undeva la peste 1000 de militari. Acest lucru este compus din contribuţiile benevole ale statelor aliate. În noua configuraţie, vor fi sub comanda directă a NATO. Vom avea coerenţă şi opţiuni. O descurajare perfectă împotriva oricărei ameninţări”, a mai declarat Mircea Geoană.