News

Mircea Geoană, secretar adjunct general NATO, anunț îngrijorător despre securitate. Ce spune despre acțiunile Rusiei

24.03.2021 | 22:27
Mircea Geoana secretar adjunct general NATO anunt ingrijorator despre securitate Ce spune despre actiunile Rusiei
Mircea Geoană, secretar adjunct general NATO, anunț îngirjorător despre securitate. Ce spune despre acțiunile Rusiei foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, secretar adjunct general al NATO, a oferit miercuri un anunț extrem de îngrijorător referitor la securitatea persoanelor din interiorul alianței trans-atlantice, analizând o serie de acțiuni ale Federației Ruse și Chinei.

Geoană a fost ales în vara anului 2019 ca secretar adjunct general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, în urma desemnării de către Jens Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

La finalul anului trecut, Federația Rusă a fost acuzată de către NATO că încalcă integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Mircea Geoană, anunț îngrijorător referitor la securitatea românilor. Ce spune despre acțiunile Rusiei

“Pandemia a accentuat riscurile globale de securitate, asistăm la o modificare substanțială a conceptului de securitate, care păstrează noțiunile clasice, militare, dar există o accentuare spre zona de reziliență.

ADVERTISEMENT

Acest complex de factori accentuat de acest progres tehnologic duc la un cocktail care produc efecte de securitate.

Credem că obligația noastră, a alianței NATO, este să continuăm să ne adaptăm, să fim relevanți și asta am făcut, am pregătit terenul spre cea mai mare schimbare, să putem să fim capabili să ne protejăm cetățenii.

ADVERTISEMENT

Este evident că asistăm de fapt o derivă represivă în interiorul Rusiei și o agresivitate accentuată în plan exterior.

Dorim în continuare să avem un dialog constructiv cu Federația Rusă, acolo unde se poate, dar când federația devine agresivă atât în plan militar, convențional, cât și în în zona hibridă, atacuri cibernetice, trebuie să intervenim.

ADVERTISEMENT

NATO este obligat să fie pregătit ca atunci când asistăm la acțiuni agresive din partea Federației Ruse să ne protejăm cetățenii și teritoriile.

Vreau să îi asigur pe cetățenii României că suntem pregătiți să apărăm securitatea și interesele lor. Rusia ne pune o serie de provocări în zona Mării Negre, în Marea Baltică, în zona Pacifică, dar și în nordul Africii.

Avantajul alianței atlantice este că suntem 30 de națiuni, suntem un gigant economic, țările noastre reprezintă peste 50% din produsul intern global, suntem o forță militară redutabilă fără egal și suntem capabili să ne adaptăm la atacuri mai perfide.

Asistăm la un potențial risc ca avantajul tehnologic al occidentului democratic să fie erodat, China vine cu elemente legate de tehnologie și inteligență artificială, folosesc și abuzează în mod militar de avansul tehnologic pe care l-au căpătat.

Suntem obligați să lucrăm împreună, nu căutăm adversari, nu avem logică de Război Rece, dar când va fi să ne apărăm interesele, o vom face împreună.

Acolo unde vom putea să angajăm Rusia și China, va trebui să găsim punți de comunicare în domenii precum schimbările climatice și acordurile de armament nuclear.

Conceptul de reziliență s-a diversificat, inițial vorbeam de securitate energetică, a infrastructurilor, probleme de criză, migrație masivă de populație, conflicte, calamități.

După pandemie, noi la NATO am înțeles că definiția rezilienței s-a lărgit: lanțuri de aprovizionare vitale, probleme legate de securitatea infrastructurilor critice, problemele companiilor noastre care de foarte multe ori sunt subiectul unui mod de influență externă, aici trebuie să fim atenți la investițiile străine”, a declarat Mircea Geoană la Digi24.

ADVERTISEMENT