News

Mircea Geoană susține că nici Rusia și nici Ucraina nu au forța să câștige decisiv pe câmpul de luptă. „Anticipăm un conflict de lungă durată”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri că nici Rusia și nici Ucraina nu dispun de forțele necesare pentru a câștiga decisiv pe câmpul de luptă
24.06.2022 | 16:12
Mircea Geoana sustine ca nici Rusia si nici Ucraina nu au forta sa castige decisiv pe campul de lupta Anticipam un conflict de lunga durata
Mircea Geonă, vești pesimiste privind conflictul din Ucraina. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO a declarat vineri, la Cluj, în cadrul unei dezbateri cu privire la rolul NATO și UE în dezvoltarea României, că războiul din Ucraina va fi un conflict de lungă durată în contextul în care niciuna dintre forțele combatante nu pare a avea capacitatea de a câștiga decisiv pe câmpul de luptă.

„Anticipăm un conflict de lungă durată”

Mircea Geoană a precizat că anticiparea, în acest moment, în ceea ce privește desfășurarea războiului din Ucraina, este că acest conflict va fi unul de durată în contextul în care nici Rusia și nici Ucraina nu dispun de forțele necesare pentru o victorie decisivă pe câmpul de luptă.

ADVERTISEMENT

„Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată, tot mai mult un război de atriţie, în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative, un război dominat de artilerie şi mici mişcări de trupe, avans-repliere, dar de ambele părţi nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă”, a declarat Mircea Geoană, răspunzând întrebărilor unor jurnaliști.

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că prelungirea războiului va accentua crimele și violențele împotriva civililor ucraineni.

ADVERTISEMENT

„Bănuiesc că acest conflict va dura. Din păcate, va dura, provocând pierderi umane, foarte multă violenţă, acte de atrocitate, violenţă sexuală, deportări forţate de ucraineni către gulagurile pe care am crezut că imperiul sovietic le-a înmormântat odată cu decesul său. Din păcate, vechile practici – curăţarea etnică, teritoriile ocupate – sunt lucruri foarte severe care se întâmplă şi, din păcate, prelungirea războiului va accentua şi aceste fenomene”, a mai precizat Mircea Geoană, citat de Agerpres.

Secretarul general adjunct al NATO a participat la Cluj la o dezbatere organizată de UBB şi Institutul Aspen România cu tema „Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României”.

ADVERTISEMENT

Timpul de partea lui Vladimir Putin

Declarația oficialului NATO vine în contextul în care conflictul din Ucraina a intrat vineri în a patra lună, iar tot mai mulți experți avertizează că prelungirea conflictului este în avantajul liderului de la Kremlin, iarna viitoare reprezentând un moment critic în care acesta va putea șantaja UE cu stoparea livrărilor de gaze.

„Acum că luptele din Donbas au intrat într-o fază de uzură, strategia lui Vladimir Putin începe să devină clară. El crede că timpul este de partea sa și s-ar putea să aibă dreptate”, este de părere expertul în securitate Dmitri Alperotovitch.

ADVERTISEMENT

„După ce a eșuat la planul său original (și extrem de nerealist) de a înlocui guvernul Zelensky în 3 zile și nu a avut forțele pentru a se întoarce pentru noi ofensive majore, cel mai bun pariu al lui Putin pentru obținerea succesului strategic este acum la masa negocierilor. Dar având în vedere că ucrainenii au puțin interes să facă compromisuri cu Rusia, Putin știe că trebuie să-și sporească influența înainte de a relua discuțiile. Și cea mai bună opțiune pentru asta este să prelungească războiul cel puțin până la iarnă.

Schimbarea tacticii armatei ruse – lovirea pozițiilor defensive ucrainene cu artilerie și lovituri aeriene și nu avansarea rapidă – este probabil să încetinească/stabilizeze rata victimelor și le permite să extindă pregătirea pentru luptă a forțelor lor. De ce este probabil iarna cel mai devreme moment pentru încheierea ostilităților? Atunci impactul blocadei Mării Negre și jocurile pe care Putin le joacă cu aprovizionarea cu gaze a Europei vor începe cu adevărat să aibă un impact major asupra Occidentului (și tuturor celorlalți).

Între timp, înrăutățirea inflației la energie și prețuri la alimente și creșterea ratelor dobânzilor vor conduce aproape sigur economiile SUA și UE în recesiune la începutul anului viitor, dacă nu mai devreme. Rușii pariază că disponibilitatea Occidentului de a cheltui zeci de miliarde de dolari pentru ajutorul Ucrainei se va diminua pe măsură ce situația economică se va înrăutăți. Și fără sprijin financiar și militar occidental, poziția Ucrainei va deveni insuportabilă.

Disponibilitatea Occidentului de a continua furnizarea de cantități mari de ajutor militar va depinde, de asemenea, probabil de capacitatea armatei ucrainene de a demonstra că poate folosi acel ajutor pentru a respinge forțele Rusiei și a recâștiga teritoriile ocupate. Dacă contraofensivele ucrainene împotriva pozițiilor fortificate ale Rusiei nu reușesc în următoarele 6 luni, s-ar putea să constate că rezervele critice de muniție și sisteme de arme se termină, lăsându-le puține opțiuni în afară de a negocia cu Rusia cu o mână slabă”, arată într-o analiză Dmitri Alperotovitch.

ADVERTISEMENT